Ratko Božović: Ovde odavno dijaloga nema, u skupštini prisutno partokratsko nasilje

"Panika od drugačijeg mišljenja"

19. apr 2019

Sociolog kulture Ratko Božović izjavio je za Televiziju N1 da u Srbiji odavno nema dijaloga.

„Nema kritičke javnosti. Ovde imamo jedno partokratsko nasilje, ono je naročito bilo prisutno u skupštini. Gledao sam to, to je bilo strašno šta su oni sa ono malo opozicije radili, sa tim amandmanima“, kaže on, dodajući da je bojkot došao kao posledica, jer se više nije moglo”, rekao je Božović za N1.

Govoreći o naslovima pojedinih tabloida nakon požara u katedrali Notr Dam u Parizu, Božović je rekao da mi reagujemo „provincijalno, neadekvatno“.

„To je bio atak na ono što je Francuska ili šta je evropska kultura ili kultura uopšte. Imamo politiku koja prevashodno udara na ono što su kultura, vrednosti, svest, toliko je to na temelju mržnje napravljeno, da ne može čovek normalan da shvati“, kaže Božović.

Kako kaže Božović, „ovde je propala komunikacija“, a „govor je ogledalo društva“.

„Taj govor nas odaje, od devedestih godina mi imamo taj govor, imamo govor ‘mi i oni’. Kad ponavljate reči, tog trenutka ljudi koji ne poznaju čitav socijalni kontekst, prime to zdravo za gotovo, jer je najvažnije kako nešto izgleda, a ne kako jeste“, kaže Božović.

Ratko Božović kaže da ovde postoji „panika od drugačijeg mišljenja“.

„Od razlike. Ono što je kult ličnosti i što je pupčana vrpca između naroda i vođe, to je tipična karakteristika fašizma, ako bismo karakteristike izvukli, ne bi dobro prošli oni koji druge nazivaju fašistima“, kaže Božović.

Božović smatra da koherentne ideologije nema ni kod vlasti, ni kod opozicije.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga