Raste potreba za novim graničnim prelazima sa Mađarskom

Na 160 km dugačkoj granici za sada samo šest graničnih prelaza

24. feb 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je neophodno sagledati lokacije na kojima bi mogli biti otvoreni novi granični prelazi između Srbije i Mađarske i naglasio da je mađarska vlada već donela odluku o finansiranju takvih projekata.

Pastor je na konferenciji „Ispitivanje mogućnosti presecanja mađarsko-srpske granice – tribina o razvojnim aktivnostima” u Kanjiži rekao da novi granični prelazi nisu samo političko, već životno i egzistencijalno pitanje, jer za sada na 160 km granične linije sa Mađarskom postoji samo šest graničnih prelaza.

“Kada govorimo o granicama, govorimo o tome kakve perspektive imamo u budućnosti”, kazao je Pastor i dodao da će od projekata novih prekograničnih prelaza korist imati obe strane, s obzirom da je Srbija na putu evropskih integracija, a Mađarska je već članica Evropske unije.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski rekao je da Srbija može obezbediti ekonomski rast samo putem slobodnog protoka ljudi i ideja preko granica.

“Zbog toga će Vlada Vojvodine snažno podržavati ovakve inicijative i ugledati se na one koji su ovakvu vrstu saradnje već uspešno ostvarili”, rekao je Bugarski.

Zamenik državnog sekretara u Vladi Mađarske zadužen za nacionalni razvoj Levente Mađar najavio je da u petak počinje rekonstrukcija železničke pruge Segedin-Subotica-Bač-Almaš sa mađarske strane granice i dodao da će biti organizovani razgovari i sa Vladom Srbije kako bi i ona učinila isto sa svoje strane. Sredstva za obnovu te pruge odobrila je mađarska Vlada.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga