- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Raste podrška za smjenu uprave HRT-a

Nakon Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, koji su jučer pozvali nadležene institucije Vladu i Hrvatski sabor da preuzmu odgovornost zbog katastrofalnog stanja na HRT-u koje je kulminiralo opomenama pred otkaz novinarkama kritičnima prema radu i ustroju javnog servisa, i broj udruga koje podupiru zahtjeve za smjenu Uprave raste.

Pismo koje su jučer potpisale udruge okupljene oko Kuće ljudskih prava, GONG, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu i PEN, danas je podržalo još dvadeset i jedna organizacija:

1. Zelena akcija
2. Zbor istraživačkih novinara
3. Pravo na grad
4. Udruga za demokratsko društvo
5. Zagreb Pride
6. Redakcija tjednika Novosti
7. Fade In – Fantastično dobra institucija
8. Srpski demokratski forum
9. Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo
10. Mreža mladih Hrvatske
11. CESI
12. Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
13. Udruga za samozastupanje
14. Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS
15. Projekt građanskih prava, Sisak
16. Iskorak
17. Sjaj – udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama
18. Mirovna grupa OAZA
19. Centar za građanske inicijative Poreč
20. Kulin ban – udruga za zaštitu ljudskih prava i nezakonito razvlaštenih dioničara Zagreb
21. Savez udruga stanara Hrvatske

Podsjetimo, organizacije civilnog društva traže smjenu sadašnje Uprave HRT-a zbog opomena pred otkaz koje su uručene novinarkama i aktivistkinjama Hrvatskog novinarskog društva Maji Sever i Elizabeti Gojan. Maji Sever opomena je uručena zbog pozivanja Drage Pilsela u emisiji Hrvatska uživo emitiranoj 27.4. koja se bavila oduzimanjem ovlasti don Ivanu Grubišiću, a Elizabeti Gojan zbog izjava koje je dala u svibnju Slobodnoj Dalmaciji te na Dan slobode medija.

„Uprava ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije“, stoji u pismu. Iz udruga također napominju kako Ministarstvo kulture i saborski Odbor za praćenje medija još uvijek nisu preuzeli političku odgovornost i riješili krizu na HRT-u unatoč najavljenim obećanjima. „Tražimo od nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora – da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u“, stoji u prioćenju.

Uz ovo, organizirano je potpisivanje internetske peticije na sljedećem linku.

(H-alter)

Podelite ovu stranicu!