Raste broj žena u sigurnim kućama

Broj žena žrtava porodičcnog nasilja, koje se smeštaju u sigurnu kuću, povećava se iz godine u godinu za 22 odsto, i to ne zato što ima više nasilja već što se žene više javljaju

26. nov 2011

Broj žena žrtava porodičcnog nasilja, koje se smeštaju u sigurnu kuću, povećava se iz godine u godinu za 22 odsto, izjavila je danas u Jagodini koordinator sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

U Gerontološkom centru u Jagodini je u povodom kampane „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ održana tribina „Žene nisu lutke, deca nisu igračke“ kojoj su prisustvovale prijateljice centra sa decom koja su pripremila modnu reviju lutaka.

Stanojević je navela da je 2009. godine Savetovalište primilo 4.800 poziva žrtava nasilja, 2010. godine 5.300, a u ovoj godini 4.200 poziva.

„Broj poziva je sličan, ali raste broj žena u sigurnim kućama, ne zato što ima više nasilja već što se žene više javljaju jer im preko medija šaljemo poruku da ne trpe nasilje i da ga prijave“, kazala je Stanojević.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije u petak je otvorena posebna telefonska linija za žrtve nasilja u porodici.

„Pozivom na 0800-100-600 moći da se prijavi nasilje u porodici u celoj Srbiji, a od ponedeljka će moći da se zove i iz svih mobilnih mreža. To nije telefon za psihološku podršku, već za interventnu situaciju nasilja uporodici“, objasnila je Stanojević.

Stanojević je rekla da je bitno pomoći ženama koje izađu iz Sigurne kuće jer se po podacima njih oko 13 odsto vrati nasilniku.

Stanojević je pozvala lokalne samouprave da po ugledu na Beograd obezbede pomoć za žrtve nasilja, nakon izlaska iz Sigurne kuće.

„Grad Beograd je za žene sa prebivalištem na području grada, obezbedio da po izlasku iz Sigurne kuće godinu dana primaju 11.000 dinara i po 5.000 za svako dete“, podsetila je ona i poručila da bi bilo dobro kada bi svaka lokalna samouprava učinila isto.

Direktorka Gerontološkog centra Slavica Dejković najavila je da će kao odbornica u Skupštini grada Jagodine predložiti isto.

„U 2005. godine bili smo među prvim gradovima u Srbiji koji je odvojio sredstva iz budžeta za lokalnu Sigurnu kuću“, podsetila je ona i pozvala poslodavce da prilikom zapošljavanja daju prednost ženama žrtvama nasilja jer je bitna njihova ekonomska nezavisnost.

Stanojević je podsetio da je prva sigurna kuća otvorena u Beoradu 2000. godine, i da danas u glavnom gradu postoje tri. U Vojvodini četiri – u Pančevu, Zrenjaninu, Novom Sadu i Somboru. Sigurnu kuću imaju i Kragujevac, Niš, Jagodina, Šabac, dok su one u Leskovcu i Zaječaru zatvorene.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga