Raspisani izbori za članove saveta nacionalnih manjina 

Izbori zakazan za 26. oktobar

26. avg 2014

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisala je danas za 26. oktobar izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

Na izborima će biti izabran 21 nacionalni savet manjina, a uslove za neposredne izbore zadovoljava 17 nacionalnih manjina, dok će elektorskim izborima biti izabrano četiri saveta: poljska, makedonska, crnogorska i hrvatska, rekla je Udovički novinarima u Vladi Srbije.

Ukupno tri manjine neće izaći na izbore – turska, ruska i Goranci, koji ne žele da budu smatrani nacionalnom manjinom.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo jer će na izborima učestvovati i Romi i to na neposrednim izborima, kao i nadu da će bošnjačka zajednica prevazići međusobne razlike.

„Veliko nam je zadovoljstvo i zbog toga smo do zadnjeg časa pomerali zaključivanje biračkih spiskova da je romska nacionalna manjina uspela da zadovolji uslov da da ima više od 40 odsto upisanih birača u odnosu na broj onih koji su se izjasnili kao Romi na poslednjem popisu. U birački spisak upisan je 59.051 Rom“, rekla je Kori Udovički.

Podsetila je da manjine preko nacionalnih saveta mogu da ostvare svoje ustavno pravo na kulturnu samoupravu, koje se odnosi na kulturu, informisanje, upotrebu jezika i obrazovanje.

„Nacionalni saveti su uređeni zakonom, kako se biraju i koji su njihovi delokruzi, i tu postoji problem jer je Ustavni sud krajem prošle godine odredio da taj zakon ima nekih neustavnih aspekata koji su odmah stavljeni van snage, ali mi ćemo morati da taj zakon stavimo na sto posle izbora i rešavamo otvorena pitanja“, rekla je Kori Udovički.

Istakla je da će izbori za nacionalne savete proteći na uređeniji način i bez ranijih nedorečenosti, a sprovešće ih Republička izborna komisija.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga