Raspisan tender za projekat puta Temišvar-Novi Sad-Ruma

Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine raspisao je tender za dodelu ugovora o izradi studije opravdanosti i generalnog…

01. feb 2009

Auto-put takozvaniFond za kapitalna ulaganja Vojvodine raspisao je tender za dodelu ugovora o izradi studije opravdanosti i generalnog projekta državnog puta prvog reda Temišvar-Novi Sad-Ruma, rečeno je danas agenciji „Beta“ u Fondu.
Raspisivanje tendera usledilo je nakon što je oktobra 2008. godine Izvršno veće Vojvodine razmotrilo predlog za izradu prethodne studije opravdanosti i generalnog projekta tog puta i ovlastilo Fond da raspiše tender.
Po završetku tendera trebalo bi da bude poznat rok u kom će izvođač završiti studiju i projekat, kao i njihova cena.
Projekat izgradnje magistrale iz pravca Temišvara preko srpsko-rumunskog prelaza Međa, Zrenjanina, Novog Sada i tunela kroz Frušku goru, do Rume i autoputa Zagreb-Beograd, najavio je jesenas pokrajinski premijer Bojan Pajtić.
Prema oceni Izvršnog veća, izgradnjom tog državnog puta, Vojvodina bi se značajnije uključila u evropsku mrežu puteva, a omogućio bi se i razvoj privrede i putne mreže.
Obzirom na to da projekat predviđa izgradnju tunela kroz Frušku goru, nacionalni park bi time postao zaštićeniji od zagađenja, čime bi i turizam dobio značajniju ulogu.
Saobraćajnica bi spojila Koridor 4, koji ide kroz Rumuniju, sa Koridorom 10 – Ljubljana-Zagreb-Beograd. Time bi se saobraćaj iz severozapadne Evrope prema jugu kontinenta prebacio na koridor koji prolazi preko Srbije.
Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo u proceduri je izrade prostornih planova područja posebne namene i za koridor M-21, koji ide od Novog Sada preko Rume do Šapca, kao i za mrežu koridora na osnovnom pravcu državnog puta M-24 Subotica-Zrenjanin-Kovin.
Beogradski Institut za puteve ranije je uradio generalne projekte banatske magistrale, na pravcu Đala-Kikinda-Zrenjanin-Pančevo-Kovin, i puta preko Fruške gore od Petrovaradina do Rume i Loznice, tako da će ta dokumentacija biti korišćena i za druge projekte.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga