Grafiti mržnje na fasadi Svratišta u Novom Sadu

Na fasadi te ustanove nacrtani su kukasti krstovi i parole "Smrt Ciganima" i "Mandove pod led"

02. apr 2012

Nepoznati vandali napisali su noćas grafite mržnje  na fasadi Svratišta za decu koja žive i rade na ulici u Novom Sadu, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da su na fasadi te ustanove nacrtani kukasti krstovi i parole „Smrt Ciganima“ i „Mandove pod led“.

„Ovaj napad na svratište nas sigurno neće zaustaviti u našem trudu da naše okruženje učinimo tolerantnijim i humanijim“, navodi se u saopštenju Svratišta u Novom Sadu.

Slučaj je prijavljen policiji.

Svratište u Novom Sadu je jedan od projekata Ekumenske humanitarne organizacije i postoji od februara 2010. godine. Do sada je pružilo pomoć za oko 390 mališana koji žive u teškim uslovima.

 

Ombudsman osudio incident

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana danas je najoštrije osudila ispisivanje grafita mržnje na prostorijama Svratišta za decu ulice u Novom Sadu.

Ta kancelarija je u saopštenju apelovala na nadležne da što pre pronađu počinioce tog vandalskog čina i privedu ih pravdi.

„Veliki trud organizacija civilnog društva i nadležnih institucija biće uzaludan sve dok u društvu postoji toliko nerazumevanja u vezi sa ljudskim pravima i odgovornostima svakoga od nas“, ocenjuje se u saopštenju.

Kancelarija pokrajinskog ombudsmana je navela da je dosadašnja saradnja sa Svratištem za decu ulice pokazala da je postojanje takvog vida zaštite dece od izuzetnog socijalnog, psihološkog i materijalnog značaja za jednu od najugroženijih kategorija dece u našem društvu.

„Svratište predstavlja utočište za oko 400 novosadske dece, što je broj koji u manjim sredinama ne dostižu ni neke osnovne škole. Međutim, ono je osobeno po tome što u njega deca dolaze dobrovoljno jer ga doživljavaju kao bezbedno mesto na kom se osećaju prihvaćeno i uvažavano“, navodi se u saopštenju.

Svratište u Novom Sadu je jedan od projekata Ekumenske humanitarne organizacije i postoji od februara 2010. godine. Do sada je pružilo pomoć za oko 390 mališana koji žive u teškim uslovima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga