RAŠA NEDELJKOV: Vanredno stanje – siva zona u odnosu na izborni proces

"Sve će apsolutno zavisiti od toga kako će izgledati naše društvo i kroz šta će proći u narednim nedeljama"

17. mar 2020

Republička izborna komisija je rešenjem o prekidu svih izbornih radnji donela odgovornu odluku, jer je u vanrednom stanju, u kome se potencijalno ograničavaju ljudska i građanska prava, nemoguće organizovati izbore u skladu sa demokratskim standardima, te će ova mera doprineti smanjenju rizika i ugrožavanju zdravlja i života građanki i građana Srbije, ocenio je u intervjuu za Autonomiju programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov. Kako je naveo, organizacije CRTA će tokom vanrednog stanja nastaviti sa monitoringom eletronskih medija sa nacionalniom frekvencijom, te društvneih mreža.

-Ovo je jedna pravna siva zona u odnosu na izborni proces u vanrednom stanju, tako da je ono što znamo da su, što se Republičke izborne komisije tiče, izbori su stali. A političke stranke treba da se vode merama vlade. Kao posmatračka misija, mi smo još juče povukli sve posmatrače sa terena i do pokretanja zvaničnog izbornog procesa nakon okončanja epidemije mi ćemo posmatrati, koliko nam budu omogućavale tehničke i ljudske mogućnosti, medije i društvene mreže, bez ugrožavanja zdravlja posmatrača, naveo je Nedeljkov.

Očekujete da, u skladu sa odlukom RIK, na televizijama tokom vanrednog stanja ne bude predizbornih blokova i spotova?

Tako je, jer se mi sada vraćamo u stadijum pre zvaničnog početka kampanje i tako se mi kao posmatračka misija i ponašamo. Mi smo pre početka izborne kampanje posmatrali televizije sa nacionalnom pokrivenošću i to ćemo nastaviti i sada. Prekinuli smo posmatranje drugih medija i nastavljamo sa društvenim mrežama, pošto očekujemo aktivnosti nekih aktera na društvenim mrežama, pod pretpostavkom da društvene mreže i internet budu funkcionisali u naredniom danima i nedeljama, da ne kažem mesecima.


Nastavak izbornog procesa zavisi od dešavanja narednih nedeleja

U momentu prekida ostalo je četrdesetak dana do izbora, da li će isti period biti omogućen i za nastavak izbornih radnji za kampanju?

Iz ove prerspektive gledano, taj period može se očekivati za nastavak kampanje. Minimum 30 do 45 dana je za kampanju dovoljno. Međutim, sve će apsolutno zavisiti od toga kako će izgledati naše društvo i kroz šta će proći u narednim nedeljama. Mislim da je to nešto što je sada od najvećeg značaja.

Kakve korake ćete moći da preduzmete u slučaju da državni funkcioneri svoje nastupe budu koristili za obračun s političkim neistomišljenicima, što se neretko dešava?

Zavisi od toga o čemu se generalno radi, naročito sada u ovim vanrednim okolnostima, naš pravni tim će analizirati svaki slučaj. Nama je, pre svega, zadatak da za sve nepravilnosti, sve neregularnosti i sve one stvari koje utiču na nejednakost i kršenje zakona u izbornom procesu predočimo prikupljene dokaze nadležnim institucijama da bi one mogle da reaguju. Krivične prijave možete da podnosite uvek, prigovore Agenciji za borbu protiv korupcije možete da podnosite uvek. Dakle, to je nešto što nas neće sprečavati da radimo, samo je pitanje tumačenja i pravnog okvira u ovom trenutku. To je nešto što je sada i za nas novost. Da li će biti slučajeva da će neki funkcioneri svoju poziciju koristiti za obračun sa drugim političkim akterima, pratićemo kroz monitoringa medija u ovom vanrednom stanju.

Kakvo je iskustvo izbora u vanrednom stanju, šta kažu zakoni? Da li se nakon vanrednog stanja radnje nastavljaju tamo gde su stale, da li se prikupljaju novi potpisi za liste?

Nema pouzdanih informacija, a informacije sa kojima raspolažemo u ovom trenutku ukazuju da je ideja da se izborni proces odmrzne u momentu završetka vanrednog stanja. Ali, mislim da će i to biti predmet procene u odnosu na to šta će nas čekati. Nemamo pouzdanu informaciju u odnosu na to koliko će trajati vanredno stanje, kako će izgledati naredne nedelje i mislim da će se u odnosu na te činjenice, kako bude vreme prolazilo, donositi odluke kada će se i na koji način pokrenuti izborni proces. Siguran sam da će i to biti jedna od tema razgovora partija koje su do juče učestvovale u izbornom procesu.

Kako je tekao proces kampanje do momenta prekida? Šta su zabeležili posmatrači Crte?

Vrlo egzaktno smo izmerili nepostojanje pluralizma političke misli u medijima u Srbiji. Mediji, naročito oni mediji koji imaju veliki uticaj na formiranje javnog mnjenja, govorim o televizijama s nacionalnom pokrivenošću, su u 3/4 slučajeva davale prostor za političke aktere koji dolaze iz partija na vlasti i to vreme koje su dobile je praćeno izveštavanjem pozitivnog ili neutralnog karaktera. Kada se, sa druge strane, izveštavalo o akterima koji su najavili bojkot, o njima se izveštavalo gotovo isključivo negativno, a kada se izveštavalo o partijama koje su najavile učešće u izborima, o njima se izveštvalo neutralno. To je prva mana izbornog procesa. Ono što smo takođe zabeležili kroz mrežu posmatrača, njih 120 koji su posmatrali situaciju na terenu, jeste veliki broj takozvanih humanitarnih akcija u jednoj sivoj zoni, humanitaarnih akcija gde su, u suštini političke partije menjale različite institucije socijalnog karaktera. To je u sivoj zoni, pre svega zato što su donacije koje su davane, kako smo nalazili na terenu, bile donacije članova partija i njihovih simpatizera, a ne samih stranaka, što bi bilo protivzakonito. Takođe, imamo nekoliko slučajeva za koje smo uspeli da prikupimo dokaze zloupotrebe javnih resursa i funkcionerke kampanje za koje smo podneli prijave Agenciji za borbu prortiv korupcije, i u ovom trenutku nismo dobili odgovor ni po jednoj od njih. Imamo i nekoliko pojedinačnih slučajeva potencijalnih pretnji biračima da, pre svega, stave svoj potpis na listu za kandidaturu političkih partija, i sekundarno, gde su građani bili izloženi pritisku da skupljaju kapilarne ili sigurne glasove i to sve pod pretnjom gubitka posla, odnosno nekih privilegija, jer su ucenjeni svojom pozicijom koju imaju u javnom sektoru. Kažem potencijalni slučajevi, zato što da bi se dokazali slučajevi pritisaka, tu je potreban rad institucija, tužilaštva pre svega, jer mi kao posmatračka misija nismo izvršni organ i ne možemo da dokazujemo krivična dela.

Dalibor Stupar (Autonomija, foto: Medija centar Beograd)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga