RANKA IVANOSKA: Zašto gladuju radnici LTS farmera iz Lovćenca?

Još jedan primer pljačke

19. juna 2014

Sedamdesetak radnika u Lovćencu već danima štrajkuju na ničijoj zemlji, okupljaju se između ambicioznih pogona i magacina LTS d.o.o koji je u aprilu 2013. završio u stečaju i fantomske ćerke-firme LTS farmer koja je, kao fantomska bez imovine, nakon uvođenja stečaja preuzela radnike i nastavila sa radom u iznajmljenim pogonima propalog LTS d.o.o. U ovom selu maloiđoške opštine, jedne od najsiromašnijih u Vojvodini, privatno preduzeće za preradu mesa predstavljalo je ponos i jedinu nadu u budućnost, a sada, sumnjaju radnici, to je mesto njihove propasti.

Radnici koji od februara žive bez plate ne znaju, kažu, „gde su nestali milioni evra kredita i isto toliko raznih državnih podsticaja“, „kako njihovi proizvodi, sumnjivim kanalima, stižu na vojvođanske pijace gde se prodaju po sramotnim cenama“ i „zašto je država istim ljudima koji su LTS doveli do stečaja omogućila da pod drugim imenom LTS farmer iznajme svoje nekadašnje pogone i za godinu dana naprave dug od skoro 10 miliona za zakup, struju i ostalo“. „Možda za nas ovde više nema posla, ali, itekako, ima za istražne organe. Ako državu uopšte zanima da se suoči sa kriminalom i korupcijom. Mi više i ne znamo ko je vlasnik. Gazda je nekada bio Božidar Traljić, pa se pojavio neki američki partner. Posle, polovinom 2012. godine spominjao se i onaj Željko Jovović koji je uhapšen u aferi „Galenika“. Ma, nikome nije jasno zašto je preduzeće sa dobrim proizvodom i tržištem, i radnicima koji su radili za minimalac- propalo. Na to pitanje treba neko drugi da odgovori, a ne mi“, kažu očajni radnici koji se ovih dana okupljaju u nedovšenom novom magacinu, jer su ostali objekti pod katancem.

Otkako su 3. juna stupili u štrajk kao da su, kažu, nevidljivi. „Dve nedelje smo čekali inspekciju rada da izađe na teren, u opštini sležu ramenima, a sa poslodavcem smo pričali samo jednom i tada nam je ponuđeno da radimo povremeno, u skladu sa potrebama i da nas isplaćuju u gotovini po učinku. Znači, sezonci treba da proizvode hranu koja se prodaje na pijaci? Da li bi i na to inspekcije i država zažmurili?“- ogorčeni su radnici koji, u selu u kojem žive mahom nezaposleni i penzioneri, strahuju zbog istupa od javnosti. „Ako ovo propadne, u Lovćencu nema života osim za one koji su upropastili i LTS i LTS farmer. Oni i danas dobro žive, njihova deca nam se rugaju na Fejsbuku, a voze automobile koje su kupili od našeg znoja. Na platnom spisku LTS je bilo desetine članova porodice vlasnika koji nikada nisu ušli u krug preduzeća, a primali su plate“, kaže jedan vremešni radnik koji izdržava tri generacije u porodici.

Novi stečajni upravnik LTS Zoran Stanojević koji je nedavno stupio na dužnost iznenađen je zatečenim stanjem. „Ovo je katastrofa. Zatekao sam skoro 10 miliona duga za zakup, struju i vodu. Praktično, odmah po uvođenju stečaja, LTS i LTS farmer su sklopili zakupodavni ugovor. To je u skladu sa zakonom, ali je trebalo reagovati ranije na neredovno izmirivanje obaveza. Nedopustivo je da se istim ljudima koji su jedno preduzeće doveli do propasti omogući da nastave sa radom kao da se stečaj nije ni dogodio. I pritom naprave dodatna milionska dugovanja. Zatekao sam skoro 10 miliona duga. Pokušao sam da postignem neki dogovor, ali bez uspeha. Zato sam raskinuo ugovor i pokrenuo postupak za prinudno izvršenje. Trenutno i rukovodstvo LTS farmera u jednoj kancelariji ima otkazni rok od osam dana“, kaže Stanojević dodajući da su, zbog duga, zaplenjene i preostale zalihe proizvoda LTS farmera. Stanojević kaže da će pre prodaje imovine radi namirenja brojnih poverilaca – detaljno proveriti dokumentaciju i da će, ukoliko to bude potrebno, obavestiti nadležne istražne organe.

Zanimljivo je da nagomilana milionska dugovanja za zakup, struju i plate radnicima nisu sprečili LTS farmer da pokaže svoju humanost. Preduzeće se pohvalilo, kako su prenele Subotičke novine, donacijom od 7 tona konzervirane hrane i vode u vrednosti od 1,13 miliona dinara žrtvama majskih poplava. S druge strane, radnici u štrajku kažu da im poslodavac, otkako ne primaju plate, nije ponudio nikakvu pomoć pa čak ni u vidu paštete, narezaka i salama koje proizvode. „Ranije su nam uz minimalac davali i pomoć u hrani, a otkako su prestali da isplaćuju plate – ništa. Videli smo neki kamion koji su tovarili, ali ne znamo da li je tu bilo 7 tona. To više nije ni važno. Mi nemamo ni za paštetu koju smo proizvodili“, ogorčeni su štrajkači.

Inače, LTS d.o.o je, prema finansijskom izveštaju objavljenom na APR, 2012. godine zapošljavala 117 radnika, posedovala je imovinu vrednu 17,5 miliona evra i ostvarila ukupan promet od 3,35 miliona EUR. Zanimljivo je da je ćerka firma LTS farmer, osnovana 2011, iste godine ostvarila na istom sedištu firme gotovo trostruko veću dobit sa samo 9 zaposlenih. Prema javno dostupnim finansijskim izveštajima na sajtu Agencije za privredne registre, LTS farmer je i sledeće godine ostvario poslovnu dobit od preko 5 miliona evra, a LTS je završio u stečaju, a o dubiozi najbolje svedoči duga lista poverilaca koji potražuju vrtoglave sume, a među kojima prednjače Razvojna banka Vojvodine sa oko 660 miliona dinara, Rajfajzen banka sa 512 miliona dinara i Unikredit banka sa više od 380 miliona dinara.

Radnici kažu da je vrhunac ironije činjenica da je Obrad Bogdanović, direktor koji je „LTS“ d.o.o doveo do stečaja, a i „LTS farmer“ do propasti angažovan za savetnika predsednika opštine Mali Iđoš Marka Rovčanina (SPS) i prima platu iz budžeta opštine kojoj je dužan njihove poreze na zaradu. Ni Rovčanin, ni Bogdanović nisu bili dostupni za komentar na ovu temu.

Ranka Ivanoska 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga