Rani radovi 3. PAFF-a

PAFF je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će treće izdanje biti održano od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu

25. avg 2016

Pančevo film festival (PAFF) prikazaće u takmičarskom programu “Rani radovi” 20 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz Srbije i inostranstva, koje je odabrao reditelj Stefan Ivančić.

Fimovi u programu “Rani radovi”, koji će biti prikazan na trećem PAFF-u od 7. do 11. septembra, boriće se za festivalsku nagradu Dimnjak, koju dodeljuje mladi žiri sastavljen od 16 srednjoškolaca koje ove godine predvode reditelji Nikola Ljuca i Giacomo Abbruzzese.

Selekciju “Rani radovi” čine filmovi: Fox (Jacqueline Lentzou) iz Grčke, Anna (Or Sinai) i Ten Buildings Away (Miki Polonski) iz Izraela, B-Roll With Andre (James N. Kienitz Wilkins) iz SAD, kinesko-srpski White Bird (Wu Linfeng, Ivan Marković), The Satanic Thicket – Two (Willy Hans), Through (Jelena Marković) i Philosophize (Paul Spengemann) iz Nemačke, Dvorišta (Ivan Salatić) iz Crne Gore, Grad (Maša Šarović), Paraliza (Dušan Zorić), Tranzicija (Milica Tomović) i Utopija (Matija Gluščević) iz Srbije, Kino Otok (Ivan Ramljak) iz Hrvatske, The Sleeping Saint (Laura Samani) iz Italije, The Park (Randa Maroufi) i Our Legacy (Caroline Poggi & Jonathan Vinel) iz Francuske, kinesko-australijski Under the Sun (Qiu Yang), City of Elephants (Marko Mijatović), koprodukcija Nemačke, Austrije i BiH i Sve, još uvijek, u orbiti (Dane Komljen, James Lattimer), koprodukcija Hrvatske, Srbije, Nemačke i Brazila.

Žiri će dodeliti nagrade za najbolju režiju, najbolji scenario, najbolju žensku ulogu, najbolju mušku ulogu, najbolju montažu, i najbolju kameru.

Prema rečima Ivančića, selekcija “Rani radovi” sadrži filmove mladih reditelja koji kroz kratku formu prave prve kinematografske korake.

“Autori ovih kratkih filmova će, verujemo, pisati budućnost filmskog jezika. Ako pogledamo program prethodna dva izdanja PAFF-a, to se donekle već i vidi – argentinski reditelj Eduardo Williams, čiji smo kratki film prikazali na prvom izdanju, snimio je dugometražni film ‘The Human Surge’, koji će ove godine biti u prikazan u Pančevu u okviru takmičarskog programa ‘Svetionici’, srpski autor Dane Komljen i hrvatska rediteljka Hana Jušić, čije smo kratke filmove takođe gledali, premijere svojih celovečernjih prevenaca imali su u Lokarnu i Veneciji ove godine, te sa nadamo da ćemo i njih dogodine gledati u Pančevu”, rekao je Ivančić povodom selekcije “Rani radovi”, ističući da predstavlja srž filmskog programa PAFF-a.

Filmovi iz programa “Rani radovi” biće prikazani u dvorani “Apolo” Doma omladine Pančevo, a ulaz je, kao i na ostale programe PAFF-a, besplatan.

PAFF obuhvata šest filmskih programskih celina, uključujući takmičarski program “Svetionici” sa osam dugometražnih i srednjemetražnih filmova radikalnog autorskog rukopisa i izraza.

Revijalni program “Pafforama” prikazaće šest dugometražnih i dva kratka filma pružajući presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone, pa je namenjen za najširu publiku.

Revijalni tematski program “Ponoćna jeza” obuhvata pet dugometražnih horor filmova, čije će projekcije biuti u ponoć, a selektor i gost je britanski reditelj Julian Richards, dvostruki dobitnik nagrade Zlatni Melijes za najbolji evropski film fantastike i vlasnik distributerske kompanije Jinga Films.

Najavljen je i revijalni tematski program čiji je selektor Olaf Miler, jedan od najvećih i najpoznatjih filmskih kritičara danas. Na PAFF-u predstavlja izbor skrivenih, zanimljvih, beskompromisnih, bizarnih i radikalnih ostvarenja, koja teško i uz smetnje nađu put ne samo do šire publike, već i do arthaus festivala. Nekoliko filmova iz te selekcije su prikazani i u autorskim programima koje je Miler uredio za festivale u Roterdamu i Berlinu prethodne dve godine.

Revijalni autorski program “Svetla budućnost” je ove godine posvećen mladom hrvatskom autoru Igoru Bezinoviću, čije je kratke filmove publika PAFF-a već imala priliku da vidi. Ove godine biće prikazano njegovih 12 kratkih radova nastalih u raznim vrstama produkcije i uslova. Bezinović je režirao i dokumentarni film “Blokada”, a trenutno radi na prvom dugometražnom igranom filmu “Kratki izlet” čiji završetak se očekuje krajem godine.

PAFF je najavio u trećem izdanju i brojne prateće programe, među kojima su izložba Borisa Stanića i koncerti grupa Stray Dogg i Straight Mickey and The Boyz.

PAFF je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će treće izdanje biti održano od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu. Organizuju ga mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline, okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji s Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Grada Pančeva.

Prosle godine, na 2. PAFF-u, u takmičarskoj selekciji “Rani radovi”, u kojoj je prikazano 19 kratkih filmova, nagradu “Dimnjak” dobio je “Arhipelazi, goli granit” rediteljke Dafne Heretakis.

U programu “Svetionik” nagradu za najbolji dugometražni film ravnopravno su osvojili srpsko-danski “Flotel Europa” Vladimira Tomića i tajlandski “Groblje sjaja” Apičatponga Virasetakuna, na osnovu odluke žirija na čelu sa rediteljem Slobodanom Šijanom.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga