Rakić-Vodinelić: Dačićev populizam – opasan

Prošlost Srbije još uvek upravlja njenom budućnošću

12. avg 2012

Profesorka Pravnog fakulteta beogradskog univerziteta Union Vesna Rakić-Vodinelić izjavila je da je populizam premijera Srbije veoma opasan kao što je opasan i „svaki populizam u društvu koje nema demokratsku tradiciju“.

Ona je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa ustvrdila da je Dačićev populizam „znak neprevladane prošlosti koji kazuje da, zapravo, prošlost Srbije još uvek upravlja njenom budućnošću“, a da je opasan i za mlađe generacije „zato što se od premijera, od koga bi se morao očekivati najveći stepen društvene odgovornosti, uče neodgovornom političkom govoru i posvemašnjoj društevnoj neodgovornosti“.

– Nesumnjivo da je Dačić od Miloševića naučio autoritarni pristup i stav. U njegovom nastupu možete da prepoznate neke Miloševićeve pokrete, pogotovo pokret bradom u vis, koji treba da pokaže sigurnost u samoga sebe i u svoje ideje. Dačić je, međutim, shvatio da ne treba do kraja da se identifikuje s Miloševićem – zato što je potpuno svestan kakva je Miloševićeva istorijska uloga – ali ni da se previše razlikuje od njega – rekla je Rakić-Vodinelić.

Ona je rekla da su Evropljani, kao i građani Srbije, zaboravili njegovu prošlost kao portparola Miloševićevoh SPS-a, „zbog čega mu nikad ne treba do kraja verovati“.

– Ono što mene brine je prijemčivost građana ove zemlje za zapaljivu smešu nacionalizma, autoritarnosti i ideje o socijalnoj pravdi. To smo imali prilike da vidimo za vreme Miloševića i da se uverimo koliko građani, zapravo, teško odolevaju izazovima takvog političkog govora – rekla je ona.

Ukazavši na to Dačićeva vlada neće uspeti da reši ekonomske probleme i izbegne ekonomski slom, koji je već počeo, Rakić-Vodinelić ističe da je veoma bitno koga će građani pericipirati odgovornim za to.

– Dačićeva vlada neće moći da reši ekonomske probleme i mislim da će to dovesti do pada popularnosti SPS-a, a ne do njegovog jačanja. Čini mi se da će prazni džepovi više nego bilo šta drugo odlučiti ko će pobediti na sledećim izborima. Možete vi slušati sirenske populističke glasove koliko god hoćete, ali, ako nemate šta da jedete, ti glasovi vas neće zavesti – rekla je ona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga