Rajku Grliću „Aleksandar Lifka“

Nagrada se dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji

11. jula 2019

Rajko Grlić, hrvatski filmski reditelj, dobitnik je nagrade „Aleksandar Lifka“ 26. Festivala evropskog filma Palić koju ova manifestacija dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Rajko Grlić je režiju igranog filma magistrirao 1971. na FAMU u Pragu i autor je nekih od najznačajnijih filmova na našim prostorima, koji su prikazivani na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata, i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala uključujući i Kan.

Kao scenarista radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera, kao i na televizijskoj seriji „Grlom u jagode“. Bio je i producent više dugometražnih filmova. Uz to je napisao i režirao šesnaest kratkometražnih filmova i četrnaest dokumentarnih za televiziju.

Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu „How to Make Your Movie; An Interactive Film School“, koja je 1998. u NJujorku proglašena za najbolju svetsku multimediju. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba, Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“, Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno delo, Nagrade grada Denvera za doprinos svetskom filmu, počasni je građanin Monpeljea i počasni doktor Univerziteta u Novoj Gorici.

Ovogodišnji, domaći laureat ovog priznanja, pored Grlića je scenograf Miljen Kljaković Kreka. Oni će biti gosti festivala koji traje od 20. do 26. jula.

(Danas, Foto: RSE)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga