Radovanović: Nije nužno da će novi talas korone biti blaži

Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana

05. maj 2020

Profesor Medicinskog fakulteta u penziji epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da se u Srbiji privodi kraju prvi talas epidemije korona virusa i da bi drugi talas usledio pre leta jedino ukoliko bi se pribeglo naglom popuštanju mera.

„Verovatnije je da će nas drugi talas zahvatiti krajem godine ili čak u januaru. Nije nužno da bude blaži od prethodnog, kako se ne samo priželjkuje, već i samouvereno obznanjuje“, rekao je Radovanović u analizi za današnje izdanje lista Danas.

On je naveo da za sumnju u „dobroćudnost“ naredne epizode kovida-19 postoje bar tri agumenta.

„Neosnovano je zanošenje da slabi ubojitost (virulencija) uzročnika. Oslabila je jedino mogućnost njegovog prenošenja, i to zahvaljujući rigorozno preduzetim merama“, naveo je Radovanović.

Takođe, kako je rekao u analizi, dostignuti nivo kolektivnog imuniteta je suviše nizak da bi značajnije uticao na tok epidemije, čak i ako je do sada zaraženo 20-ak puta više građana Srbije nego što je zvanično potvrđeno, to je samo oko tri odsto populacije.

Radovanović je u analizi dodao da, uz „rezerve prema olakom pozivanju na analogiju, valja podsetiti da je u pandemiji ‘španske groznice’ pre 102 godine, najfatalniji bio bio drugi talas„.

„Kad god da naiđe, taj novi novi pohod virusa rogobatnog naziva SARS-CoV-2 neće biti dočekan opsežnošću i strogošću mera čiji smo svedoci upravo bili. Malo koja zemlja bi izdržala još jedan sličan udar na svoju privredu. Život neće ponovo stati, već će se, uz određene zabrane, naglasak staviti na samodisciplinu i svest građana“, upozorio je Radovanović.

Kisić Tepavčević: Oko 17.000 ljudi na testu imuniteta u opštoj populaciji

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih.

„Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi“, rekla je Kisić Tepavčević za današnji Blic.

Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen „svaki detalj“ i ukoliko budu želele da učestustvuju, pošto je na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u terirotijalno najbližem zavodu ili institutu.

„Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu„, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na korona virus.

Na pitanje dali neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.

„Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro“, naglasila je Kisić Tepavčević.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga