Radosavljević: Srbija je natopljena fašizmom

“Narodi koji imaju ovoliko desničarskih organizacija kao što ih ima Srbija – nemaju budućnost”

23. okt 2018

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević izjavio je večeras da je Srbija “natopljena fašizmom” i ocenio da mladi ljudi zbog toga odlaze iz zemlje.

“Narodi koji imaju ovoliko desničarskih organizacija kao što ih ima Srbija – nemaju budućnost”, rekao je Radosavljević na tribini Antifašističke koalicije u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Pravnica Sofija Mandić ocenila je da su fašizam i ekstremizam u institucijama u Srbiji.

“Fašisti su sa margine došli u centar i sa njima se upravlja iz centra. Antifašisti su gurnuti na marginu”, kazala je Sofija Mandić.

Istoričar Milovan Pisari ocenio je da “nismo u stanju da shvatimo koliko brzo fašizam raste”, ne samo u Srbiji, već i u Evropi, u zemljama poput Mađarske i Italije.

“Naravno, fašizam nema isti pojavni oblik kao dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, ali je situacija slična kao tada, jer se danas primenjuju vrlo slične politike prema migrantima, kao što su se primenjivale prema Jevrejima”, ocenio je Pisari.

On je ocenio da u Srbiji vlada konfuzija, a građani su zbunjeni jer su četnici proglašeni antifašistima, iako sa antifašizmom nemaju baš nikakve veze.

Na tribinu „Gde stanuje ekstremizam?“ predstavljen je i deo rezultata istraživanja i mapiranja ekstremizma u Vojvodini.

Projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“ sprovode Centar za podršku ženama i vojvođanska Antifašistička koalicija, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Tribina je organizovana povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga