Radosavljević: SNS i sateliti žele da izbrišu antifašističku prošlost Vojvodine

"Okanite se više ćoravog posla, jer, mi, antifašisti Vojvodine pamtimo ovo što sada radite, i nećemo zaboraviti"

21. jun 2018

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević oštro je danas kritikovao Skupštinu Vojvodine i vladajuću Srpsku naprednu stranku zbog datuma koje je proglasila praznicima u Vojvodini i ocenio da je namera skupštinske većine bila da potpuno ignoriše antifašisticku prošlost te pokrajine.

Skupština Vojvodine je u utorak donela Odluku o utvrđivanju i svečanom obeležavanju datuma od pokrajinskog značaja: 15. maj, kada je 1848. godine u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, 25. novembar, kada je 1918. godine, Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji, kao i 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

“Poslanička većina u pokrajinskoj skupštini ponovo je demonstrirala svoj osećaj za poimanje istorije, istovetan prilikom usvajanja falsifikovanih istorijskih obeležja Vojvodine, sprdajući se sa datumima iz vojvođanske antifašističke prošlosti, posebno onima koji su je kao pokrajinu konstituisali, kao što su datum proboja Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu, ili velikih datuma iz 1945. godine, kada je odlukom najčestitijih predstavnika svih naroda Vojvodine odlučeno da ona uđe u sastav federalne Srbije”, naveo je radosavljević u saopštenju za javnost.

Dodao je da “nije čudno” što je sa indignacijom odbijeno i obeležavanje donošenja Ustava iz 1974. godine, nakon čega je Vojvodina doživela najveći politički, ekonomski i kulturni procvat.

“Očigledno je da je Vojvodina izabrana da bude ogledno polje političke grupacije na vlasti, gde će se sprovoditi nacrnje političke zamisli, dostojne naslednika onih koji su vojnički izgubili u Drugom svetskom ratu. Dokazivati da se veoma dugo i planski, Srbija, nakon 75 godina, vraća u tabor gubitnika nije više vredno truda. Protestujući zbog ovoga bezumlja, koje ponižava samo biće antifašističke Vojvodine, mi vam kažemo – okanite se više ćoravog posla, jer, mi, antifašisti Vojvodine pamtimo ovo što sada radite, i nećemo zaboraviti. Smrt fašizmu – sloboda narodu”, poručio je Radosavljević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga