Radosavljević: Ne postoji politička opcija koja zastupa interese Vojvodine

"Političke partije koje se predstavljaju kao vojvođanske, ne štite niti artikulišu vojvođanske interese”

10. feb 2016

Politikolog Duško Radosavljević izjavio je danas da predstojeći izbori neće doneti ništa dobro Vojvodini i ocenio da ne postoji politička opcija koja bi zastupala interese građana Vojvodine u Srbiji na suštinski način.

“Još jedni izbori su izgubljeni za Vojvodinu. Ni ovaj put nemamo s čime ni sa kim izaći pred Vasu Stajića i boriti se za njegove plemenite ideje. Vasa Stajić je živeo za ideju Vojvodine, danas mnogi ‘autonomaši’ žive od ideje Vojvodine”, rekao je Radosavljević prilikom polaganja cveća na spomenik filozofu, istoričaru i piscu Vasi Stajiću u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, političke partije koje se predstavljaju kao vojvođanske, “ne štite niti artikulišu vojvođanske interese”.

Dodao je da jeste činjenica da je Srbija “nedovršena država”, ali je kazao da to ne može uvek biti izgovor za lošu političku ponudu u Vojvodini, i za ponudu koja iz Vojvodine ide ka Srbiji.

Radosavljević je ocenio da je za Vojvodinu nužan “svevojvođanski pokret”, koji bi bio prožet modernim političkim učenjima, duboko posvećen rešavanjima problema države i društva, kao i posebnoj ulozi Vojvodine u uvođenju Srbije u evroatlanstke integracije.

Ocenio je da je u prošlosti bilo mogućnosti za saradnju i zajednički nastup vojvođanskih partija i za pravljenje veće političke grupacije, ali se umesto toga u praksi više iskazivalo neprikriveno neprijateljstvo prema istomišljenicima.

“Iskazivao se ekskluzivitet svoje postavke, paradiralo u javnim nastupima, sa jevtinim političkim ćarom, ulagujući se koalicionim partnerima izvan Vojvodine, što je bilo praćeno obezbeđenjem solidne partijske, ali i privatne egzistencije”, rekao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, doslednost i uverljivost u politici može se ostvariti samo na osnovu jake ideološke pozicije, jer takva pozicija stvara lidere koji imaju mogućnosti stvaranja novih realnosti.

Dodao je da su vojvođanske političke opcije propustile šansu da budu ne samo politički, nego i intelektualni i moralni lider u promenama.

Radosavljević je kao “više nego žalosna” ocenio poređenja vojvođanskog stanja sa iskustvima Katalonije, Škotske, Baskije, Alandskih ostrva ili italijanskih regiona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga