Radoman: Za šta je namenjen kredit od UAE?

Vlada Srbije je na svaki dinar uložen u Vojvodinu ulagala 17 dinara u ostatak Srbije

11. mar 2014

Vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je da javnost u Srbiji mora da zna za šta je namenjen kredit od milijardu američkih dolara, koji je Vlada Srbije uzela od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i ocenio da taj kredit predstavlja još jedno zaduživanje koje ne rešava lošu situaciju u državi.

Radoman je u saopštenju za javnost upitao da li je taj kredit namenjen za projekat „Beograd na vodi“ ili za neki drugi projekat i zatražio da javnost bude upoznata s tim kako i na koji način će UAE biti uključeni u projekat „Beograd na vodi“.

Podsetio je da je pre više od godinu dana „na velika zvona“ bila objavljena kupovina poljoprivrednih preduzeća i zakup zemlje od strane arapskih partnera, ali to do danas nije realizovano.

„Zato je realizovana prodaja partneru iz UAE, hotela ispod cene. Isto tako je prodat JAT, a da nismo sigurni šta smo prodali, jer nije prethodno popisana imovina). Ugovori o ovim poslovima nisu stavljeni na uvid ovdašnjoj javnosti, već su poznati samo uskom krugu pregovarača iz dve zemlje“, rekao je Radoman.

On je odbacio kritike pojedinih političara da je Vojvodina najnerazvijeniji region u Srbiji i rekao da zvanični podaci govore upravo suprotno, odnosno da je Vojvodina najrazvijenija.

„Baš oni koji su najglasniji u iskrivljivanju slike o razvijenosti Vojvodine pokušavaju da je i naprave takvom. Odlazeća Vlada Srbije je na svaki dinar uložen u Vojvodinu ulagala 17 dinara u ostatak Srbije“, naveo je Radoman i optužio vlasti da žele da uspore razvoj pokrajine.

On je podsetio da je svojom Uredbom Vlada Srbije opštine u Vojvodini razvrstala tako da je jasno da je Vojvodina kao region najrazvijenija u Srbiji.

Uredbom je 13 opština u Vojvodini razvrstano u nadprosečno razvijene, a svega 10 van Vojvodine, u drugu grupu po razvijenosti razvrstano je 15 vojvođanskih opština i 20 iz centralne Srbije, u treću grupu 14, a u četvrtu – nedovoljno razvijene – tri opštine iz Vojvodine i 70 iz ostatka Srbije, dok su u grupu opština koje su oznacene kao devastirana područja razvrstane 23 opštine, a ni jedna iz Vojvodine, naveo je Radoman.

Prema njegovim rečima, samo Beogradski region ima zarade više od republičkog proseka, dok je Vojvodina svega dva do tri odsto ispod tog proseka, a ostali regioni su daleko ispod proseka.

„Beogradski region je iznad proseka jer je u njemu kao centru skoncentrisan državni aparat, sedište je finansijskih institucija, banaka, trgovačkih i konsalting firmi, uglavnom, neproizvodinih delatnosti u kojima su zarade najveće“, kazao je Radoman.

Dodao je da za razliku od toga Vojvodina ima najveći broj zaposlenih u proizvodnim delatnostima, poput poljoprivrede, industrije i rudarstva, zatim u uslugama, gde su zarade po pravlu niže.

Rdaoman je podseto da je početkom ove godine Američka agencija za kreditni rejting snizila kreditni rejting Srbije, ali je i pored toga britanski Fajnenšel tajms (Financial Times) Vojvodini dodelio priznanje za region pogodan za ulaganja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga