- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Radoman: Vojvodina prinuđena na privremeno finansiranje

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je da je Vlada Vojvodine nakon usvajanja republičkog budžeta za 2013. godinu i promena u Zakonu budžetskom sistemu prinuđena da predloži režim privremenog finasiranja, umesto budžeta Vojvodine za narednu godinu.

Radoman je u izjavi za današnji novosadski Dnevnik rekao da nije moguće da pokrajina usvaja budžet koji bi se zasnivao na „protivustavnim odredbama“ republičkog Zakona o budžetu i Zakona o budžetskom sistemu, jer bi tako i pokrajinska vlast prekršila Ustav.

„Prinuđeni smo da idemo na privremeno finansiranje, jer bi predlaganje budžeta bilo protivno ustavnoj odredbi po kojoj vojvođanski budžet iznosi najmanje sedam procenata republičkog, i po kojoj tri sedmine pokrajinskog budžeta mora biti plasirano u kapitalne investicije“, objasnio je Radoman.

Ponovio je stav da republičke vlasti nisu poštovale ustavnu obavezu o finansiranju pokrajine i dodao da će vojvođanske vlasti pre donošenja budžeta za narednu godinu morati da sačekaju odluku Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o budžtskom sistemu, a verovatno i o ustavnosti Zakona o budžetu za 2013. godinu.

Vlada Vojvodine je ranije uputila zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog propisa, dok je pokrajinski premijer Bojan Pajtić najavio da će se i budžet naći pred Ustavnim sudom.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!