Radoman: Vlast stimuliše neplaćanje poreza

Potrebna Poreska uprava Vojvodine

29. feb 2016

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman optužio je danas republičke vlasti da izmenama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji po drugi put u svom mandatu daje olakšice poreskim obveznicima, što negativno utiče na poresku disciplinu, stimuliše neplaćanje i destimuliše lojalne privredne subjekte u državi.

Radoman je na konferenciji za novinare rekao da zbog donošenja izmena zakona po hitnom postupku, ni javnost ni poslanici nemaju priliku da se upoznaju sa novinama koje donose izmene zakona, a naročito ne sa njegovim posledicama.

“Smatram da se kroz donošenje ovog zakona vidi sva nemoć vlasti da unapredi i učini izvesnim privredni ambijent u zemlji, kao i lutanje u želji da se ta nemoć prikrije od javnosti“, ocenio je Radoman.

Podsetio je da je aktuelna vlast bila proklamovala “nultu poresku toleranciju” i kako je povećala poreze: PDV, porez na dobit, na imovinu, povećanje akciza i uvođenje akciza na struju, ukidanje, pa uvođenje TV-pretplate, ali i, istovremeno, smanjenje kazni za poreske prekršaje.

“Ova vlast po drugi put u svom mandatu šalje poruku poreskim obveznicima da je dobro ogrešiti se o državu, isplati se neplaćati porez i raditi na račun države, da su naivni oni koji blagovremeno izmiriju svoje poreske obaveze. Vlast nagrađuje poresku nedisciplinu, a sa druge strane nameće nove dažbine urednim lojalnim platišama poreza”, naveo je Radoman.

Prema njegovim revčima, privreda u Srbiji je u depresiji, sve je više preduzeća, naročito u poslednje dve-tri godine, koja ne posluju profitabilno, odnosno, sve je više onih koja iskazuju gubitke u poslovanju.

“Zbog toga vlast i uvodi odlaganje plaćanja poreza na duži rok. Čini se da će ova mogućnost biti rezervisana samo za odabrane. Da li će oni koji najviše duguju opet biti povlašćeni? Da li je ovo novi izvor korupcije?“, upitao je Radoman.

On je ocenio da je poreska administracija daleko od savršene, zbog čega država i ne zna koliko potražuje od poreskih obveznika.

Prema njegovim rečima to su ujedno i razlozi da se u budućem zakonu o finansiranju Vojvodine nađu odredbe o pokrajinskoj poreskoj upravi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga