Radoman: Vlada Srbije stavila Pokrajinsku vladu u težak položaj

Zbog nepoštovanja zakona, ugroženi projekti i konkursi

17. sep 2015

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je danas da je Vlada Srbije stavila Pokrajinsku vladu u neizvesnu situaciju i težak položaj.

Radoman je na konferenciji za novinare rekao da je Pokrajinska vlada pre više tri nedelje uputila zahtev republičkoj Vladi da iz sredstava tekuće budžetske rezerve prenese nedostajuća sredstva pokrajinskom budžetu, ali da odgovor još uvek nije stigao.

„Nedobijanje odgovora nas stavlja u vrlo težak položaj, ne samo zbog toga što nemamo informaciju o tome da ćemo dobiti sredstva, već i zbog pitanja kakve korake da preduzmemo. Ukoliko nećemo dobiti sredstva, što je pošteno reći, iako nije u skladu ni sa interesima Pokrajine, niti Republike, a pre svega sa interesima građana Vojvodine, onda bi morali uraditi rebalans budžeta“, istakao je pokrajinski sekretar.

On je ocenio da to nije jednostavna stvar i da takav korak zahteva dosta vremena.

„Međutim, ukoliko i izvršimo rebalans, a dobijemo pozitivan odgovor, bićemo u situaciji da ponovo pristupimo  rebalansu budžeta. Zato se sada nalazimo u neizvesnoj situaciji, koja nas stavlja u težak položaj“, dodao je Radoman.

Radoman je upozorio i da, ukoliko ne dođe do upućivanja traženih sredstava ne dođe za nekoliko dana, neće biti moguće ostvariti niz aktivnosti koje su planirane u pokrajinskom budžetu.

„Tu, pre svega, mislim na veliki deo aktivnosti Uprave za kapitalna ulaganja. Nećemo moći da ispratimo projekte koji se finansiraju iz Evropske unije, a za čiju realizaciju dodeljujemo sredstva za njihovo sufinansiranje. Neće biti moguće ostvariti  niz mera iz poljoprivrede, a pre svega u okviru podrške  selu u našoj pokrajini, koje se već nalazi u nezavidnoj situaciji“, istakao je Radoman.

On je naveo da će i pitanje biti dovedeni i projekti i konkursi u oblasti informisanja, novih tehnologija, opremanja zdravstvenih ustanova, modernizacije škola i energetike.

„Meni se čini, sa obzirom da je budžet Republike u dobrom stanju, a da pritom još nemamo nikakav odgovor, da je ovo jedno političko pitanje i možda politički pritisak, a nikako pitanje ekonomije i matematike“, kazao je Radoman.

On je poručio i da bi voleo da nije u pravu i da će Vojvodina, kako je to predviđeno Zakonom o budžetskom sistemu, ipak dobiti sredstva.

„Tako da šteta ove godine po građane Vojvodine neće biti u ovoj godini 44,4 milijarde dinara, već samo 44 milijarde na koje smo već godinama unazad navikli“, dodao je pokrajinski sekretar za finansije.

On je istakao i da će Pokrajina i dalje izvršavati svoje obaveze koje se tiču trećeg deteta, a da će, ako se ovakva situacija nastavi, zbog upravljanja finansijama rebalans u Pokrajini morati da se izvede već početkom narednog meseca.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga