Radoman: Vlada Srbije i dalje duguje Vojvodini 4,4 milijarde dinara

Radoman: Vlada Srbije duguje Vojvodini 4,4 milijarde dinara

11. sep 2015

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kritikovao je danas Vladu Srbije jer još uvek nije odgovorila na zahtev vojvođanske vlade i isplatila 4,4 milijarde dinara duga koji ima prema pokajini, na ime transfernih sredstava.

“Ne vidim zašto bi građani Vojvodine bili kazsnjavani kada se republičke vlasti hvale da novca u budžetu ima”, rekao je Radoman na konferenciji za novinare.

Dodao je da će, ukoliko se dug ne isplati, Pokrajinska vlada morati da pravi rebalans budžeta, usled kojeg će građani Vojvodine biti zakinuti za svoja prava.

Radoman je kritikovao Vladu Srbije i zbog toga što još uvek nije donet zakon o finansiranju Vojvodine.

“Očito je da se na zakonu o finansiranju ne radi ništa, sem kontradiktornih izjava ministra finansija Vujovića. Mislim da su njegove izjave samo trik i manevar”, kazao je Radoman.

Radoman pozvao Republiku da dokapitalizuje Tesla banku

Pokrajinski sekretar za finansije pozvao je danas republičke vlasti da donesu odluku o dokapitalizaciji Tesla štedne banke u Zagrebu, jer bi njenom prodajom, kako je ocenio, Srbija izgubila mogućnost da ekonomski pomaže Srbima koji žele da se vrate u Hrvatsku.

Radoman je na konferenciji za novinare rekao da je samo pitanje političke volje da li će republičke vlasti doneti odluku o dokapitalizaciji Tesla banke ili neće.

“Eventualna prodaja Tesla banke nije dobar potez jer tako Srbija gubi mogućnost da pomogne Srbima koji žele da se vrate u Hrvatsku, u smislu dobijanja kredita, i posla, i sticanja ekonomske nezavisnosti, kao osnovnog preduslova za život u Hrvatskoj”, naveo je Radoman.

Prema njegovim rečima, jedini zainteresovani kupac Tesla banke je firma RTB kapital iz Novog Sada, koja ima većinski ruski kapital i koja za tu banku nudi 1,2 miliona evra.

“Ako prodaja uspe, i pokrajina i republika će izgubiti po milion evra osnivačkog kapitala, jer je naš ukupni osnivački kapital 3,2 miliona evra. Pored toga, Srbija će izgubiti i 500.000 evra kredita koje je Fond za razvoj Srbije odobrio Tesla banci i uplatio u julu ove godine”, rekao je Radoman.

On je ocenio da Srbija vodi “nekonzinstetnu” politiku prema Tesla banci, pošto joj je u julu, nakon neuspele prodaje te banke, dala pola miliona evra kredita, a sada opet hoće da je proda.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga