Radoman: Vlada pojela budžete Vojvodine i lokalnih samouprava

Optužio ministra Lazara Krstića da je namerno sakrio loše ekonomske pokazatelje od građana

31. jan 2014

Vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman optužio je ministra finasnija Srbije Lazara Krstića da od građana skriva podatke koji vrlo očigledno govore o padu kupovne moći stanovništva, urušavanju standarda građana i prekomernom zaduživanju države.

Radoman je u saopštenju za javnost naveo da su ukupni prihodi budžeta Srbije u 2013. godini manji za više od 60 milijardi dinara u odnosu na zakonom projektovane.

„Samo prihodi od PDV-a manji su za preko 23 milijarde. Akcize su manje za 12,5 milijardi dinara, porez na dohodak građana za preko pet milijardi dinara i carine za dve milijarde dinara“, naveo je Radoman. Dodao je da ti podaci jasno kažu da je došlo do pada kupovne moći stanovništva, do urušavanja životnog standarda građana Srbije, do otpuštanja radnika, do povećanja sive ekonomije.

„To je realna posledica rada Vlade Srbije u prošloj godini“, poručio je Radoman.

Dodao je da je javni dug centralnog nivoa vlasti, za koji su ministar finansija i vlada neposredno odgovorni, u 2013. godini povećan sa 17,7 milijardi evra na 20,1 milijardu evra. „Računica je jasna: za godinu dana javni dug je povećan za 2,4 milijarde evra ili 278 milijardi dinara. Koliko je to novca najbolje govori podatak da su ukupni rashodi budžeta svih opština, gradova i pokrajine Vojvodine u prošloj godini iznosili 272,6 milijardi dinara“, naveo je Radoman. Prema njegovim rečima, građani Srbije moraju da znaju da je republička vlada samo u prošloj godini, po osnovu novog zaduženja, „pojela“ jednogodišnje budžete svih opština, gradova i budžet Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga