Radoman: Siva ekonomija raste, država se rekordno zadužuje

Od 30 do 40 odsto od ukupnih ekonomskih aktivnosti odvija se u sivoj zoni

06. nov 2014

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je danas da se Srbija u 2014. godini dnevno zaduživala za 8,2 miliona evra i predložio Vladi Srbije da, umesto zaduživanja i smanjivanja plata, povede borbu protiv sive ekonomije, koja sve više raste.

Radoman je na konferenciji za novinare rekao da je javni dug Srbije u ovoj godni porastao na 22,3 milijarde evra i predložio Vladi Srbije da formira tim čiji će zadatak biti da radi na smanjenju sive ekonomije.

“Iako nema pouzdanih merila, procena je da se od 30 do 40 odsto od ukupnih ekonomskih aktivnosti odvija u sivoj zoni”, kazao je Radoman.

Prema njegovim rečima, cilj treba da bude smanjenje sive ekonomije u najkraćem roku za polovinu, a u narednom periodu na maksimalno 10 procenata, jer bi se time budžet napunio za novih 270 milijardi dinara, što je iznos koji je približno na nivou zaduživanja u 2014. godini.

On je kao uzroke tako visokog stepena siove ekonomije naveo poreska opterećenja, komplikovane i netransparentne poreske procedure, lošu poresku administraciju, neefikasan javni sektor, kao i visoku toleranciju javnosti i državnih organa prema sivoj ekonomiji.

„Gotovo da jedino Poreska uprava nešto čini na suzbijanju sive ekonomije. Ali, to delovanje Poreske uprave je vrlo neefikasno, bez prave ideje i kontinuiteta, bez konzistentnosti. Uzrok je svakako nedostatak kapaciteta poreske uprave, postojanje autocenzure, opterećenost pokušajima uticaja od strane ‘autoriteta’ iz javnog života”, kazao je Radoman.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga