Radoman: Insistiraćemo na pokrajinskoj poreskoj upravi

U budžetu nema para za izgradnju tunela kroz Frušku goru

20. dec 2013

Predstavnici Vojvodine u Radnoj grupi za izradu zakona o finansiranju pokrajine tražiće da budu poštovane ustavne garancije koje se odnose na budžet, a insistiraće i na formiranju pokrajinske poreske uprave, izjavio je danas pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

“Insistiraćemo na tome da pokrajina formira svoju poresku upravu koja će biti, sigurni smo, mnogo efikasnija i kvalitetnija od sadašnje Poreske uprave, rekao je Radoman ocenivši da će tako biti ubrano znatno više novca nego do sada.

On smatra da će na taj način, po istim poreskim osnovicama, po istim stopama, po istim zakonima, biti ubrano više sredstava na teritoriji Vojvodine, i da će, tako, i ukupan prihod Republike Srbije biti veći.

Pokrajinski sekretar za finansije je dodao da je suština stave vojvođanske administracije, kada je reč o finansiranju pokrajine, da budu ispoštovane ustavne garancije o tome da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto republičkog budžeta.

Tražićemo i da kvalitet tih sredstava bude takav da se može ispoštovati i ustavna obaveza da tri sedmine budžeta pokrajine može da se upotrebi za kapitalno investiranje, rekao je Radoman.

On je podsetio da su te osnovne odrednice koje će predstavnici pokrajine zastupati u Radnoj grupi sadržane u Platformi za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine, koju je nedavno usvojila pokrajinska skupština.

Radoman je podsetio da je, na ovonedeljnom sastanku predstavnika pokrajine sa ministrima Lazarom Krstićem i Igorom Mirovićem dogovoreno da Radna grupa za izradu zakona o finansiranju pokrajine bude konstituisana do kraja ove godine da bi već početkom iduće mogla da počne da radi.

Pokrajina je još pre godinu dana predložila svoju petočlanu delegaciju u tom telu, koju neće menjati, rekao je Radoman, napominjući da pretpostavlja da će Vlada Srbije izmeniti svoj deo Radne grupe.

Radoman: U budžetu nema para za izgradnju tunela kroz Frušku goru

Budžet je umanjen za oko 15 odsto manje od ovogodišnjeg, jer nisu planirana sredstva za gradnju tunela i puta kroz Frušku goru, rekao je Zoran Radoman.

„U ovogodišnjem vojvođanskom budžetu bilo je planirano 8,5 milijardi dinara za izgradnju tunela i pristupnih puteva kroz Frušku goru, dok je u predlogu novog budžeta predviđeno svega 200 miliona dinara za izradu dokumentacije za gradnju tunela“, rekao je on i ocenio da je mnogo objektivnije nego što je bilo prethodno rešenje.

Radoman je istakao da od ukupnog iznosa budžeta Vojvodine 38 milijardi dinara su transferna sredstva iz republičkog budžeta i dodao da su čak 32 milijarde „za nas sporne, odnosno nisu prihodi budžeta pokrajine“, nego su obaveze republike prema lokalnim samoupravama, obrazovanju i drugim korisnicima.

To znači, dodao je pokrajinski sekretar za finansije, da u suštini „polovinu budžeta uopšte i nemamo“, odnosno da tako neće biti zadovoljena ustavna garancija o tome da najmanje sedam odsto republičkog budžeta pripada AP Vojvodini.

Na taj način neće biti ispoštovan ni drugi deo te ustavne odrednice da tri sedmine pokrajinskog budžeta ide u investicije, rekao je Radoman, ocenivši da zbog toga ne može da bude zadovoljan predlogom novog vojvođanskog budžeta.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga