Radnici: Sjever Crne Gore propada

Radnici propalih preduzeća u Bijelom Polju demonstrirali protiv vlasti koju krive za korupciju i tešku situaciju

05. mar 2013

Radnici propalih preduzeća na sjeveru Crne Gore demonstrirali su u utorak kako bi ukazali na tešku socijalno-ekonomsku situaciju u tom dijelu države.

Simboličnom šutnjom, pet minuta do 12 sati, nezadovoljni radnici, ispred zgrada Tužlaštva i Privrednog suda u Bijelom Polju, organizirali su okupljanje kao podsjećanje na isti datum prošle godine kada je održan do sada najveći protest na sjeveru Crne Gore.

Član organizacionog odbora protesta Vukoman Simović kaže da je sjever Crne Gore zarobljenik Podgorice, da je korupcija u porastu, te da se građani masovno iseljavaju, jer vlast nije ispunila njihova očekivanja.

On je kazao da su u svim  opštinama računi u blokadi, privatnici su do guše u dugovima, radnicima, ukoliko ih uopće i ima, smanjuju se plate, a socijalno ugroženo stanovništvo je na ivici egzistencije.

On je najavio proteste u Rožajama 29. marta, a za 30. april ponovno okupljanje u Bijelom Polju.

Investicije otišle u Budvu i Podgoricu

Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović rekla je za Al Jazeeru da je tokom privatizacije fokus uglavnom bio na uslužnoj djelatnosti, dok se industrija zanemarivala, te je sjever države tako stagnirao.

Devedesetih godina, u vrijeme sankcija, fabrike i preduzetnici za čiju je robu crnogorsko tržište bilo premalo, propale su, a investicije su usmjerene na centralnu i južnu regiju Crne Gore, dok se narod masovno iseljavao sa sjevera.

Radović je rekla da su među neiskorištenim potencijalima sjevera Crne Gore prirodna bogatstva, te ogromni potencijali drvne i drvoprerađivačke industrije, kao i poljoprivrede.

Osim toga, sjever države ima i turističkog potencijala, ali potrebno je obnoviti infrastrukturu, te izgraditi autoput i aerodrom, dodala je ona.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga