Radnici protestovali ispred NIS-a

Sindikalci protestovali zbog najave otpuštanja, menadžment NIS-a odbio da razgovara sa njima

02. apr 2013

Članovi Nezavisnog sindikata Naftagasa organizovali su danas protest ispred Poslovne zgrade Naftne industrije Srbije (NIS) u Novom Sadu zbog straha o otpuštanju radnika iz ove kompanije.

Protestu je prisustvovalo oko 200 zaposlenih, koji su tražili da njihovu delegaciju na razgovor primi generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko zbog, kako su naveli, nepoštovanja Zakona o radu i Kolektivnog ugovora prilikom otpuštanja radnika.

Pošto ih niko od menadžmenta nije primio, članovi Nezavsnog sindikata Naftagasa su rekli da će naredni protest organizovati ispred Vlade Vojvodine i da će tražiti prijem kod pokrajinskog sekretara za rad i zapošljavanje Miroslava Vasina.

Predsednik tog sindikata Sava Blagojević rekao je novinarima da radnici strahuju da će oko 350 radnika koji su ranije premešteni u posebnu službu Administrativno tehničke podrške (ATP) uskoro biti proglašeni tehnološkim viškom, mimo znanja sindikalnih organizacija u NIS-u.

Prema njegovim rečima, 21. marta ove godine doneta je odluka o pokretanju postupka utvrđivanja viška zaposlenih usled organizacionih promena u NIS-u i istog dana rukovodstvo NIS-a donelo je predlog programa rešavanja viška od 321 zaposlenog.

“Odluka je već doneta i prosleđena Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Mi nemamo informaciju da li je predlog programa rešavanja viška zaposlenih Nacionalna služba odobrila i tražimo odgovor”, rekao je Blagojević.

On je optužio rukovodstvo NIS-a da je zbog svega ovoga doneta odluka da o iseljenju Nezavisnog sindikata iz prostorija u Novom Sadu i da je preneta sva poslovna dokumentacija u Zrenjanin, iako se prostorije svih sindikata nalaze u zgradi NIS-a.

“Poslovodstvo NIS-a naložilo je i da se ukinu i obustave članarine za sindikat, da bi jednog momenta rekli da sindikat i nema članove”, rekao je Blagojević i najavio da će se sindikat obratiti inspekciji rada i da će se žaliti nadležnom sudu i Ustavnom sudu Srbije.

Blagojević je rekao i da je dobio upozorenje pred otkaz ugovora o radu, ali ga to neće omesti da nastavi u daljem sindikalnom delovanju.

Iz NIS-a je novinarima najavljeno da će u toku dana biti poslato saopštenje za javnost povodom današnjeg protesta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga