Radnici Petrohemije očajni

Preduzeće ima više od 220 miliona evra dugova

05. nov 2012

Deo radnika pančevačke Petrohemije zatražio je danas od ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića da se pozabavi sudbinom tog hemijskog preduzeća i smeni generalnog direktora Milana Teofilovića.

Taj zahtev je upućen sa protestnog skupa koji su organizvala dva, od tri reprezentativna fabrička sindikata HIP Petrohemije – Samostalni sindikat i Sindikat inženjera i tehničara „Nezavisnost“.

Kako su istakli organizatori, protest kojem je prisustvovalo oko 300 radnika održan je zbog potpunog nemara koji je Vlada Srbije pokazala prema sudbini HIP Petrohemije.

„Zahtevamo formiranje radne grupe sačinjene od predstavnika ministarstva, Petrohemije, akcionara i eksperata, koja bi trebalo da pripremi predlog celovitog rešenje za opstanak petrohemijskog kompleksa“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Miša Faraga.

On je dodao da sindikat od republičke vlasti traži i da odmah obezbedi dovoljne količine struje i gasa za stabilan rad Petrohemije, hitno ukine akcize na C4 frakciju kako bi mogla da startuje Fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru i da smeni generalnog direktora
Petrohemije.

„Ministar Dinkić je najavio da će do leta 2014. oterati u stečaj sve firme koje nisu izašle iz restrukturiranja, a Petrohemija u 2012. neće raditi osam meseci i do kraja godine će imati dugove skoro dva puta veće od njene imovine. Da li je to dovoljan razlog za zabrinutost“, rekao je Faraga.

Predsednik „Nezavisnosti“ u Petrohemiji Zoran Obradović je rekao da su radnici zahvalni Ministarstvu za rad što je odbilo zahtev direktora da produži prinudne odmore za još 45 dana, pa se 1.400 radnika danas vratilo na posao.

On je ipak izrazio zabrinutost za sudbinu preduzeća koje ima preko 220 miliona evra dugova.

Naveo je da su dugovi za struju i gas toliki da dovode u pitanje početak rada fabrike kada ona bude trebalo da startuje krajem godine nakon okončanja modernizacije pogona PEVG.

Sindikalisti su negodovali i zbog toga što je čitav državni vrh u prošli četvrtak bio na otvaranju novog dela pančevačke rafinerije, a niko od državnih funkcionera nije posetio njihovo preduzeće.

Današnji protest nije podržao Sindikat smenskih radnika Petrohemije, treći reprezentativni sindikat u tom pančevackom preduzeću.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga