Radnici i lovci spasili srne od poplavnog talasa

Divljač ima dosta mladunčadi koja nije u stanju da beži ili sama brine o sebi, a roditelji ne žele da je napuste

18. juna 2013

Zaposleni u Javnom preduzeću Vojvodinašume spašavali su divljač od poplavnog talasa u Specijalnom rezervatu Koviljsko-petrovaradinski rit, saopštilo je danas to preduzeće.

Poplavni talas je preplavio skoro sve grede, a divljač je bežeći od vodene stihije tražila tačke rita koje nisu poplavljene.

Zahvaljujući zaposlenima u Šumskoj upravi Kovilj i lovcima iz Lovačkog društva „Fazan“ iz Kovilja, brzo se odreagovalo na ovakvu situaciju i preplašena divljač je spašena od sigurnog uginuća, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi se u normalnim prilikama divljač sama povukla i spasila ispred vodene stihije, jer to instiktivno oseća, ali je ove godine to bilo drugačije jer se plavljenje dogodilo u periodu kada divljač ima dosta mladunčadi koja nije u stanju da beži ili sama brine o sebi, a roditelji ne žele da je napuste.

Pravi primer roditeljskog instikta kod divljači je kada su spasioci srne pustili u atar, i one su se ponovo vraćale u rit skačući sa nasipa u vodu. U nekoliko navrata zaposleni su morali da ih vade iz vode.

Akcija spašavanja divljači u Koviljsko-petrovaradinskom ritu trajaće sve dok polavni talas ne prođe, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga