Radnici Bačkaputa protestuju u AIK banci u Novom Sadu

Šef kriznog štaba u Bačkaputu Vladimir Cvetković rekao je da oko 50 radnika te firme vrši opstrukciju rada šalterske službe AIK banke, tako što traže raznorazne izvode na ime tekućeg računa koje imaju u toj banci

04. avg 2011

Radnici građevinskog preduzeća Vojvodinaput-Bačkaput, članice Nibens grupe, započeli su u 11.00 sati protest u glavnoj filijali AIK banke u Novom Sadu, nezadovoljni što im je ta banka, kako tvrde, blokirala isplatu zarada.
Šef kriznog štaba u Bačkaputu Vladimir Cvetković rekao je da oko 50 radnika te firme vrši opstrukciju rada šalterske službe AIK banke, tako što opsedaju šaltere tražeći raznorazne izvode na ime tekućeg računa koje imaju u toj banci.
„Ovo je opstrukcija rada šalterske službe i neka vrsta upozorenja pred današnje pregovore AIK banke sa predstavnicima Nibens grupe i Agencije za privatizaciju o deblokadi našeg računa i isplati zarada“, rekao je Cvetković.
On tvrdi da para za plate zaposlenima ima, ali AIK banka, kao najveći poverilac Nibens grupe, okleva da ih isplati, jer traži garanciju države.
„U prostorijama Agencije danas će biti održane nove konsultacije. Ukoliko ni danas AIK banka ne izađe u susret našim zahtevima, od ponedeljka ćemo organizovati radikalnije blokade rada banke“, najavio je Cvetković i rekao da će današnji protest biti okončan oko 14.00 sati.
Zaposleni u Bačkaputu poslednju platu dobili su za februar 2011. godine, dok regrese, putne troškove i tople obroke nisu dobili još od 2009, zbog čega je oko 300 zaposlenih tužilo firmu.
Kako je saopštio Samostalni sidikat putara Srbije, na današnje proteste će, svako u svom gradu, organizovati i radnici preduzeća za puteve „Niš“, „Vranje“, „Kragujevac“ i „Beograd“.
Računi 12 preduzeća iz Nibens grupe blokiranu su zbog dugovanja bankama, dobavljačima i državi koji dostižu oko 170 miliona evra, a račun Bačkaputa u blokadi je 15 miliona evra.
Ta preduzeća zapošljavaju više od 5.000 radnika, a pet putarskih preduzeća iz grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u gradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju.
Najveći poverioci Nibens grupe sa potraživanjima između 110 i 130 miliona evra su banke, koje su inicirale blokadu računa i bez čijeg odobrenja nije moguće započeti reorganizaciju grupe.
Banke su se polovinom juna načelno složile da predlože novi menadžment grupe i mere koje će omogućiti nastavak poslovanja Nibens grupe i pronalaženje strateških partnera.
Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz te grupacije uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili kruševačku fabriku maziva FAM za 32 miliona evra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga