Radislava Dada Vujasinović – 26 godina od smrti

OEBS poziva vlasti da reše slučaj Dade Vujasinović

08. apr 2020

Danas se navršilo 26 godina od smrti novinarke beogradskog magazina „Duga“ Radislave Dade Vujasinović.

Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta iz devedesetih godina 20. veka, koji su korišteni i kao dokazni materijal u kasnijim suđenjima pred Haškim tribunalom, i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, pronađena je mrtva 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu.

Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, što su i njena porodica, kolege i prijatelji uporno osporavali.

Veštačenju balističara iz 2008. osporilo je zvaničnu verziju o samoubistvu, a u januaru 2009. godine, Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je policiji zahtev da prikupi dokaze o ubistvu.

Holandski forenzički institut je pre četiri godine veštačenjem došao do zaključka da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“.

Dada Vujasinović je rođena 10. februara 1964. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine.

OEBS poziva vlasti da reše slučaj Dade Vujasinović, 26 godina od njene smrti

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir podsetio je da se danas navršava 26 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović i pozvao vlasti da pojačaju napore u rešavanju ovog slučaja kako bi se saznala puna istina.

„Danas se sećamo novinarke Dade Vujasinović koja je pronađena mrtva pre 26 godina u Srbiji. Pozivam vlasti da pojačaju svoje napore i rasvetle ovaj slučaj, koji je i dalje nerešen. Njena porodica i prijatelji zaslužuju da znaju punu istinu“, naveo je Dezir u poruci na Tviteru.

Međunarodne novinarske organizacije su takođe podsetile da se danas navršava 26 godina od smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović i zatražile od vlasti da istraže njenu smrt.

„Danas se navršava 26 godina od smrti novinarke Dade Vujasinović koja je istraživala povezanost političara tokom rata i organizovanog kriminala. RSF poziva vlasti da temeljno istraže njenu smrt koja je i dalje nerešena. Nema nekažnjivosti za zločine nad novinarima!“, poručila je organizacija Reporteri bez granica u poruci na Tviteru.

Međunarodni institut za štampu (IPI) je takođe na Tviteru naveo da se seća novinarke Dade Vujasinović koja je na današnji dan pre 26 godina pronađena mrtva u svom stanu. „Nakon godina izveštavanja sa linija fronta balkanskih ratova, vratila se u Beograd da pokriva korupciju političara i organizovanog kriminala. Njena smrt je i dalje nerešena“, podseća IPI.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga