Radio Srbobran: NIS nije sanirao naftnu mrlju na kanalu

"NIS se, definitivno, zbog naftne mrlje, skroz umrljao!"

29. avg 2014

Portal Radio Srbobrana objavio je video snimke na kojima se vidi nafta na površini Velikog bačkog kanala kod grada Srbobrana u Vojvodini, uprkos tvrdnjama Naftne industrije Srbije (NIS) da je naftna mrlja sanirana.

„NIS se, definitivno, zbog naftne mrlje, skroz umrljao!“, naslov je na portalu Radio Srbobrana, za prilog o zagađenju Velikog bačkog kanala.

Taj medij je podsetio da je NIS juče popodne saopštio da je okončana sanacija naftne mrlje i dodao da je nakon toga, juče oko 19 sati, posetio sporno mesto i uverio se da je posao tek „delimično završen“.

Nevladina organizacija Vojvođanska zelena inicijativa ocenila je juče kao „bruku“ saopštenje NIS-a da je sanirana naftna mrlju na Velikom bačkom kanalu kod grada Srbobrana u Vojvodini.

Vojvođanska zelena inicijativa je u saopštenju za javnost skrenula pažnju na činjenicu da je NIS uz svoje saopštenje, u kojem se tvrdi da je naftna mrlja sanirana, dostavio i fotografiju na kojoj se vidi pecaroš kako peca i trska koja je već izrasla na mestu gde je izvršena sanacija.

„Da li iko normalan misli da je ova fotografija dokaz da je urađena sanacija? Ovo je uvreda za inteligenciju novinara i građana“, ocenila je Vojvođanska zelena inicijativa.

Ta organizacija je dodala da nema načina da se izlivanje naftnog otpada sanira bez ikakvih posledica, jer su posledice nastupile onog časa kada je prva kap nafte dospela u kanal.

NIS je juče saopštio da je u potpunosti okončao sanaciju naftne mrlje na Velikom bačkom kanalu, koja je nastala curenjem iz postrojenja na sabirno-otpremnoj stanici u Turiji kod Srbobrana.

„Odmah nakon uočavanja problema, specijalizovane ekipe NIS-a i podizvođač radova su preduzeli neophodne mere sanacije. Postavljena je zaštitna plivajuća brana duga 22 metra, koja je sprečila dalje širenje naftne mrlje i u potpunosti je sakupljena nafta sa površine vode crpljenjem pomoću cisterne i korišćenjem specijalnih sredstava“, naveli su u NIS-u.

Vojvođanska zelena inicijativa danas je saopštila da je vest o zagađenju Velikog bačkog kanala prvo objavljena a potom skinuta sa pojedinih medijskih portala u Srbiji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga