Radikalno izmijenjen zakon o medijima

Izmjene su donesene jer je Mađarskoj prijetio sudski postupak ne samo zbog kršenja jedne evropske direktive o audiovizuelnim medijima, nego i zbog neslaganja sa evropskim ugovorima i Poveljom o osnovnim pravima

12. maj 2012

Mađarska vlada predala je parlamentu izmjene i dopune kontroverznog zakona o medijima koji je Evropska unija (EU) ranije oštro kritikovala, jer kako je tada ocijenjeno, sprečava novinarske slobode, objavljeno je u petak na web stranici parlamenta. U tekstu, koji je potpisao mađarski ministar pravde i administracije, Tibor Navracsics, navodi se da se izmjenama zakona predviđa zaštita novinarskih izvora i smanjenje kontrole nad pisanim medijima.

Sporni zakon je stupio na snagu 1. januara 2011. i podrazumijevao je formiranje Savjeta o medijima koji je kontrolisao sve mađarske medije. Savjet, čiji su članovi pripadnici vladajuće mađarske partije Fides, ima pravo medijima nametnuti velike novčane kazne i primorati ih da otkriju svoje izvore.

Nakon oštrih kritika iz EU, zakon je izmijenjen već početkom 2011. godine, ali su promjene bile više tehničke prirode. Za razliku od njih, izmjene i dopune koje su mađarskom parlamentu predate u četvrtak uvečer, zadiru u suštinu kontroverznog zakona, navodi agencija France presse. Izmjene su donesene jer je Mađarskoj prijetio sudski postupak ne samo zbog kršenja jedne evropske direktive o audiovizuelnim medijima, nego i zbog neslaganja sa evropskim ugovorima i Poveljom o osnovnim pravima.

Izmjene zakona o medijima podrazumijevaju da se novinare ne može primorati da otkriju identitet svojih izvora, a zaštita novinarskih izvora neće se poštovati jedino ako je u pitanju važnost razotkrivanja kriminalnih djela. Također, Savjet za medije više neće kontrolisati pisane medije, ali će televizije, radio stanice i online mediji ostati pod kontrolom ovog organa. Zahtjev za „uravnoteženim izvještavanjem“, koji je Bruxelles kritikovao, preimenovan je u obavezu poštivanja „načela proporcionalnosti“, a blogeri i televizija će iz toga biti izuzeti, što ranije nije bio slučaj.

Mađarska je takođe pristala da preformuliše član zakona koji bi, po mišljenju Evropske komisije, mogao otvoriti put cenzuri. Predviđene su, naime, kazne medijima u slučaju “uvrede”, čak nedirektne, za pojedince, manjine, ali i većine. Mađarska će termin uvreda , koji je ocijenjen kao previše neodređen, zamijeniti “podsticanjem na mržnju i diskriminaciju”, kao što stoji u zakonima većine evropskih zemalja.

Izmjene i dopune zakone poslate su u Bruxelles, koji bi o njima trebalo uskoro da se izjasni.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga