Radikali ipak ispod cenzusa u Novom Sadu

Gradska izborna komisija napravila grešku prilikom računanja cenzusa i prilikom ponovne provere ispostavilo da radikali nisu prešli cenzus

09. maja 2012

Gradska izborna komisija je obavila ponovnu proveru računice za podelu mandata na osnovu prigovora LSV i utvrdila da Srpska radikalna stranka ipak nije prešla cenzus u Novom Sadu.

Predsednik GIK-a Predrag Zagorčić potvrdio je da je utvrđeno da je prilikom računanja cenzusa došlo do greške i da se prilikom ponovne provere ispostavilo da radikali nisu prešli cenzus. On je naveo i da će GIK naknadno javnosti predočiti informacije o novoj raspodeli mandata.

Prema nezvaničnim informacijama, do greške je došlo jer prilikom računanja nije uzet u obzir i broj nevažečih listića, kojih je bilo preko 7.000 i sada kada su i oni uračunati, SRS je pala ispod pet posto. Prema novoj preraspodeli Demokratska stranka je dobila još tri mandata, a LSV još jedan mandat.

Ovo znači da će sada prema novoj raspodeli Demokratska stranka imati 21 odbornika, Srpska napredna stranka 16, Liga socijaldemokrata Vojvodine 16, Socijalistička partija Srbije 7, Romska demokratska stranka 6, Demokratska stranka Srbije 5, Dveri 5, a Grupa građana „Nijedan od ponuđenih odgovora“ i Savez vojvođanskih Mađara po jednog odbornika. GIK je na sednici u sredu odbio i dodatnih 10 prigovara URS.

Ukoliko ostane ova raspodela koalicija DS-LSV će imati 38 mandata, a kako se očekuje da im podršku daju SVM, SPS, i RDS imaće ubedljivu večinu u novom sazivu.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga