Rac Sabo: “Majka” Orban nas je izdao i podržao SVM

Umesto Mađarskog preokreta, široka koalicija različitih manjina?

14. mar 2012

Umesto koalicije Mađarski preokret, koju čine četiri stranke vojvođanskih Mađara, postoji mogućnost da će na izbore izaći više stranaka različitih manjina na jednoj listi, najavio je predsednik Građanskog saveza Mađara (GSM) Laslo Rac Sabo.

Tu široku koaliciju mogli bi da čine, pored GSM-a, još i Bošnjačka demokratska zajednica, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM), Demokratska partija Makedonaca, Demokratska zajednica Hrvata i Slovačka stranka, rekao je Rac Sabo za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo).

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) Andraš Agošton rekao je da će se i ta stranka priključiti širokoj koaliciji, ukoliko joj budu prihvatljivi ciljevi te koalicije.

S druge strane, predsednik Pokreta mađarske nade (PMN) Balint Laslo rekao je da ovu ideju ne smatra “srećnim rešenjem” i ocenio da se interesi Mađara mogu zadovoljiti kroz koaliciju Mađarski preokret.

Koaliciju Mađarski preokret čine DSVM, DZVM, GSM i PMN, dok je najveća manjinska stranka u Srbiji, Savez vojvođanskih Mađara (SVM), odbacio mogućnost da nastupi u Mađarskom preokretu i najavio samostalan izlazak na izbore.

Laslo Rac Sabo je rekao da o objedinjavanju više stranaka različitih nacionalnih manjina treba razmišljati, pogotovo nakon prošlonedeljnog stava premijera Mađarske Viktora Orbana da će u predizbornoj kampanji podržati samo SVM.

“To prevedeno na mađarski znači da mađarska vlada podržava ne ujedinjavanje, nego razdor mađarskih stranaka.  Za svakog bi bio rđav osećaj kada bi majka među  više dece jedno dete nazvala miljenikom”, rekao je Rac Sabo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga