Rac: Pastor izgubio više od kompasa

Lider Građanskog saveza Mađara Laslo Rac Sabo na kvalifikacije koje su iz vrha Saveza vojvođanskih Mađara upući…

01. mar 2010

Lider Građanskog saveza Mađara Laslo Rac Sabo na kvalifikacije koje su iz vrha Saveza vojvođanskih Mađara upućivane na račun stranke koju predvodi, a nakon uspostavljanja vladajuće koalicije s Demokratskom strankom u Senti, uzvraća u izjavi za „Dnevnik“ „da mu se čini da predsednik SVM-a Ištvan Pastor ne samo izgubio kompas nego i glavu, te da sada leti k’o muva bez glave“.
– SVM je u niskom letu i pada u provaliju, a meni se čini da Pastor to jednostavno ne može da prihvati. Ištvan Pastor treba da se suoči s tim da su on i njegov sin Balint načinili veliku grešku, imajući u vidu izjave Zoltana Bunjika, nedavno isključenog iz SVM-a, da odluku poslanika u republičkom parlamentu da ne glasaju za budžet nisu doneli na pravom mestu organi SVM-a, niti Mađarska koalicija, nego njih dvojica. Od tada se pokazalo da DS može da sarađuje i s GSM-om, da mi ne jedemo decu, nismo ultranacionalisti i fašisti, kako nas predstavlja – kaže Rac Sabo.
On tvrdi da ih je Pastor tim kvalifikacijama držao u senci da bi lakše dolazio do izražaja, prišivajući im razne etikete, pa i saradnju s Omladinskim pokretom „64 županije“. Rac Sabo ne krije da se na prošlim izborima za odbornike u Subotice na listi GSM-a „slučajno našao” i jedan reprezent „64 županije“, ali tvrdi i da je, inače, pre toga lično pokušavao „da smiri“ aktiviste tog pokreta „jer se radi o mladim ljudima, a znamo šta sve mladost može da uradi“.
– Neki od tih mladih ljudi su prešli kod nas, s nama normalno žive u partiji, ali niko nije primetio da je bilo koji član naše stranke napravio neki belaj, nekog napadao ili izazvao neki incident. I Pastor se uplašio jer je video da se raspršio onaj deo njegove priče kojim nas je držao u senci. Zapravo, nije čak toliko napadao nas, koliko DS, i to da bi se odbranio i skrenu pažnju s vlastite političke gluposti. Jer to što konstantno radi u poslednje vreme ne mogu drugačije da nazovem – navodi sagovornik „Dnevnika”.
Lider Građanskog saveza Mađara navodi da je „velika laž” da se u programu GSM-a navodi želja za razbijanjem sadašnjih granica Srbije.
– Kako bismo se uopšte mogli registrovati kao stranka da je to istina? Podneli smo dokumentaciju za preregistraciju stranke i kada se postupak okonča, predočićemo u potpunosti naš program na uvid javnosti. Otvoreni smo, znamo šta hoćemo, ne lažemo ni Srbima ni Mađarima, ozbiljni smo i suparnici i partneri. Od nas ne moraju da se plaše, kažemo šta nam je na umu, tako radimo i ponašamo se. Kažu da nas karakteriše radikalizam, ali radikalizam ne znači najuriti druge, nego poštovati ljude, zakon i pravo, a to su mnogi zaboravili – objašnjava Rac Sabo.
On dodaje da na prošlim izborima GSM nije želeo da uđe u Mađarsku koaliciju bez potpisivanja sporazuma o jasnim principima saradnje, zbog čega su, kako tvrdi, nazivani „izdajicama mađarskog naroda”.
– Samostalno smo išli na izbore, osvojili odborničke mandate u Senti i Adi, ali Pastor u Senti nije želeo ni da čuje o koaliciji s nama nego je išao s demokratama. Prošle godine smo čak ponudili da se napravi koalicija SVM-a i GSM-a, pri čemu ništa nismo tražili u vlasti sem da Senta bude „mađarski grad“. Čak ni odgovor na tu ponudu nismo dobili. Posle toga Pastora nismo tražili, ali smo mu na vreme rekli da smo počeli razgovore s DS-om. I do poslednjeg trenutka pre stupanja u koaliciju s demokratama čekao sam Pastorov poziv – pojašnjava Rac Sabo.
Posle kvalifikacija koje je Pastor izrekao na račun GSM-a, za Lasla Rac Saboa je sada neshvatljiva inicijativa iz SVM-a da se na predstojeće izbore za Nacionalni savet Mađara izađe s jedinstvenom listom.
– Pastor bi prvo trebalo da razmisli o tome što priča, i da li hoće od nas da traži oproštaj, što bi bilo minimalno. S druge strane, mi ćemo jako razmisliti o tome šta ćemo ubuduće jer nas je već toliko puta izradio. Pastor je imao sve uslove da bude lider mađarske zajednice u Vojvodini i Srbiji, ali je pogrešio što nije prihvatio da na papir stavimo principe saradnje. To je razlog što o njegovom predlogu za jedinstvene liste za izbor Nacionalnog saveta, bez jakih garancija, ne možemo ozbiljno ni razmišljati – kategoričan je Laslo Rac Sabo.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga