- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Puzović: U centru Novog Sada pet tona medicinskog otpada

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović upozorio je danas da u centru Novog Sada postoji skladište sa pet tona medicinskog otpada, odnosno o lekovima kojima je istekao rok trajanja.

Puzović je na predstavljanju rezultata konkursa tog sekretarijata rekao da se, uprkos postojanju opasnog medicinskog otpada, Grad Novi Sad nije prijavio na konkurs na kojem je mogao da obezbedi barem delimično rešenje ovog problema.

“Želeli smo pomognemo da se bar deo, ako ne ceo taj medicinski otpad koji sada već dugo postoji u centru našeg grada, izveze na bezbedan način u inostranstvo, te da oslobodimo taj prostor za prikupljanje ovakvog otpada od građana, ali Novi Sad se nije javio sa takvim projektom i Sekretarijat nije dobio priliku da podrži rešavanje ovog problema”, kazao je Puzović.

On se založio da se sredstva koja se po zakonu ubiraju za takse i naknade u oblasti zaštite životne sredine, a koja iznose “nekoliko milijardi dinara”, usmere ka fondovima za životnu sredinu, kakav postoji u Vojvodini.

“Potrebno je da se ponovo formira Republički fond za životnu sredinu i da deo sredstava, koji se skuplja u Vojvodini po ovom osnovu, zaista i bude vraćen Vojvodini, te da tako pokušamo da sa malo većim finansijskim sredstvima rešimo ekološke probleme”, kazao je Puzović.

Dodao je da su potrebna “ogromna sredstva” da se ispune osnovni zahtevi i saniraju ekološke crne tačke kao uslov za ulazak Srbije u EU.

Puzović je sa saradnicima danas potpisao ugovore sa korisnicima sredstava sa konkursa koji su bili namenjeni lokalnim samoupravama, u vrednosti od 32,5 miliona dinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!