Puzović: Pet milijardi evra za poboljšanje vode u Vojvodini

Najugroženiji regioni su severni i srednji Banat, zapadna i delom južna Bačka

03. mar 2014

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović izjavio je danas da je u narednih deset godina potrebno uložiti više od pet milijardi evra u sektoru voda u Vojvodini, pre svega za sanaciju zagađenih vodotokova i za poboljšanje kvaliteta vode za piće.

Puzović je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine rekao da se kao najugroženiji regioni izdvajaju severni i srednji Banat, zapadna i delom južna Bačka.

Božo Dalmacija sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta rekao je da hemijski sastav vode na tim najugroženijim područjima karakteriše povišen sadržaj organskih materija, arsena, gvožđa, mangana, amonijaka.

U regionima Bačke i Banata, većina stanovništva se snabdeva vodom za piće u kojoj je sadržaj arsena i amonijaka iznad zakonski propisanih normi, naveo je Dalmacija.

Prema njegovim rečima, oko 40 odsto stanovništva na području Bačke, severnog i srednjeg Banata se snabdeva vodom koja sadrži više od 10 mikrograma arsena po litru vode, dok se u većini slučajeva koncentracija arsena kreće se od 50 do 100 mikrograma po litru.

„Ima i gradova, kao što su Zrenjanin i Temerin, gde se koncentracija arsena kreće od 150 do 250 mikrograma po litru. Tako i 70 odsto vode za piće sadrži amonijak iznad zakonski propisanih normi. Osim toga, ove podzemne vode karakteriše i visoka vrednost alkaliteta, sadržaja bora, natrijuma, gvožđa, mangana…“, naveo je Božo Dalmacija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga