Puzović: Paraziti nisu pronađeni u ribama iz ribnjaka

Crv po imenu "nematoda" pronađen u ribama u zagađenim vodotocima

26. feb 2013

Vojvođanski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović izjavio je danas da parazit odnosno crv po imenu „nematoda“ nije nađen u ribama koje se gaje u ribnjacima u Vojvodini.

Puzović je na konferenciji za novinare odbacio tvrdnje, koje su iznete u pojedinim medijima, da su ptice te koje su uzrokovale da se „nematode“ isuviše namnože i rekao da je uzrok pojave ovog crva pre svega u zagađenosti vodotokova.

Olivera Bjelić-Čabrilo sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Novom Sadu kazala je da ne može jednostavno doći do zaraze ribe ovim crvom i dodala da crvi najteže dolaze do čoveka.

Objasnila je da je parazit vidljiv golim okom, da je veličine od 50 do 90 milimetara, crveno-braonkaste boje.

„Kod obrade ribe za ishranu čoveka, može se lako odstraniti, nakon čega meso nije štetno za ishranu. Do zaraze može doći samo ako se konzumira sirova riba“, istakla je Bjelić-Čabrilo.

Branko Miljanović sa PMF-a rekao je da nije precizno registrovano koliko je populacije ribe zaraženo ovim crvom i naveo da je do sada najveći proj primereka ribe zaražene parazitom prijavljen u kanalu kod Novog Sada, koji je zagađen zbog kanalizacije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga