Putujuće pozorište sa dve predstave i prekograničnom saradnjom

Putujuće pozoriste "Tanjasinhaz" iz Vojvodine u saradnji sa pozorištem "Deska" iz Mađarske ove godine donosi dve predstave

06. mar 2013

Ekipa putujećeg salaškog pozorišta “Tanjasinhaz” (Tanyaszinhaz) iz Vojvodine u saradnji sa pozorištem “Deska” iz Mađarske započela je sedmomesečni rad na dve predstave koje će tokom letnjih meseci biti prikazane u više od 20 mesta širom Vojvodine i Mađarske.

Ove godine IPA projekat “Na daskama sveta bez granica” (A világ deszkáin), čija je vrednost 65.000 eura, koncipiran je kao prekogranična saradnja Srbije i Mađarske, a njegov cilj je donošenje pozorišne umetnosti u mala mesta čiji stanovnici retko imaju priliku da gledaju predstave.

Kako je saopšteno iz “Šalaškog pozorišta”, njihov ansambl će na putujuću scenu postaviti predstavu pod nzivom “Profet Ilija” u režiji Gabora Nađpala, a u saradnji sa dramaturškinjom Katom Đarmati i studenima Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Pozorište “Deska” iz Mađarske produciraće predstavu “Viseće konjske noge” poznatog mađarskog pisca Žolta Požgaija u režiji Istvana Šerešplesača, a u saradnji sa dramaturškinjom Ildiko Bene.

tanya

Obe predstave gostovaće i u Srbiji i u Mađarskoj, a izvodiće se na mađarskom jeziku sa simultanim prevodom ili titlovima na srpskom.

“Tanjasinhaz” je putujuće pozorište, jedino te vrste u Srbiji, ali jedinstveno i u celoj Evropi, koje po vojvođanskim selima organizuje predstave na poljanama i livadama za publiku koja retko ima priliku da posećuje pravo pozorište.

Glumci ovog pozorišta tokom letnjih meseci pripremaju predstavu u umetničkom kampu u vojvođanskom selu Kavilo i nakon toga kreću na turneju tokom koje na traktoru pređu oko 800 kilometara seleći se iz mesta u mesto.

“Salaško pozorište” osnovano je 1978. godine i do sada je odigralo više od 700 predstava.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga