Putin zabranio otvaranje filijala stranih banaka

Zakon predviđa da strane finansijske organizacije u Rusiji mogu da rade samo preko svojih kćerki-firmi i predstavništava

16. mar 2013

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon koji zabranjuje stranim bankama da otvaraju filijale u Rusiji, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Zakon predviđa da strane finansijske organizacije u Rusiji mogu da rade samo preko svojih kćerki-firmi i predstavništava, prenosi Itar tas.

Vlada objašnjava da je predložila da se uvede takva zabrana zbog nemogućnosti ruskih regulatornih organa da u punom obimu sprovodi nadzor nad filijalama stranih banaka jer način njihovog funkcionisanja ne potpada pod jurisdikciju Rusije.

Slična specifikacija delatnosti filijala stranih banaka u uslovima članstva Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) može negativno da se odrazi na konkurentnost ruskih banaka. Zbog tog vlada smatra da je u toj fazi prerano osnivanje filijala stranih banaka u Rusiji, prenosi Tanjug.

Zabrana otvaranja filijali stranih banaka je u stvari već na snazi jer nijedna nije registrovana, tako da je potpisivanje zakona samo potvrda postojećeg stanja. Istovremeno, kćerke-firme stranih banka aktivno posluju na ruskom tržištu.

Tako među deset najvećih ruskih kreditnih organizacija spadaju Junikredit banka, koja pripada italijanskoj grupi Unikredit, a aktivna je i Rajfajzenbanka, kao ćerka firma istoimene austrijske banke.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga