Putin naredio uvođenje veronauke u školama

Najveće je interesovanje za etiku - 42 odsto. Osnove pravoslavne kulture želi 30 odsto, osnove svetskih religija 18 odsto, islamsku veronauku devet, a budističku jedan odsto. Predstavnici ruskih verskih zajednica kažu da su iznenađeni Putinovom odlukom, ali i da je shvataju kao deo predizborne kampanje

09. feb 2012

Ruski premijer Vladimir Putin doneo je odluku o uvođenju predmeta „Osnove religijske kulture i svetske etike“ u svim školama u zemlji.

Veronauka se u protekle dve godine predavala eksperimentalno u 20 regiona u Rusiji i pratilo ju je 300.000 đaka, prenosi Versko-informativna agencija (VIA).

Roditelji će se do marta opredeliti za jedan od šest ponuđenih modela nastave novog predmeta, a predavači će pohađati kurseve do kraja avgusta.

Četiri modela su verska – osnove pravoslavne, odnosno jevrejske, islamske i budističke kulture, a preostala dva su osnove svetskih religija i svetska etika.

Predavače za prva četiri modela biraće i verske zajednice.

Prema podacima ruskog ministarstva obrazovanja, najveće je interesovanje za etiku – 42 odsto. Osnove pravoslavne kulture želi 30 odsto, osnove svetskih religija 18 odsto, islamsku veronauku devet, a budističku jedan odsto.

Predstavnici ruskih verskih zajednica kažu da su iznenađeni Putinovom odlukom, ali i da je shvataju kao deo predizborne kampanje, prenosi VIA.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga