Putin hapsi nevaljale direktore

Ruski zapretio je rukovodiocima državnih energetskih preduzeća koji osnivaju ofšor kompanije i preko porodičnih firmi dobijaju glavne poslove, sve nabrajajući ih poimenice

21. dec 2011

Ruski kontrolni i pravosudni organi u naredna dva meseca će proveriti rad kompanija u kojima je država vlasnik ili suvlasnik, kaže premijer Vladimir Putin.

Putin naglašava da „tamo gde se krši zakon moraju se preduzeti mere. Tamo gde postoji konflikt interesa mora doći do kadrovskih promena“.

Navodeći primer iz Ministarstva energetike, ruski premijer je kazao da su u tom sektoru mnogobrojni slučajevi konflikta interesa i korupcije bez presedana.

Putin je bio konkretan: od 352 rukovodioca elektrokompanija, njih 162, dakle skoro svaki drugi, u vlasničkim odnosima su sa 385 komercijalnih organizacija. Energetski kompleksi celih regiona su pod kontrolom porodičnih klanova. Iz energetike se izvlači novac preko ofšor kompanija čiji su vlasnici rođaci šefova kompanija. To se raširilo u Zapadnom Sibiru, na Uralu i Kavkazu.

Formula ovakvog ličnog bogaćenja nije komplikovana. Rođaci osnivaju ofšor kompanije, a zatim se potpisuju ugovori o saradnji, izgradnji, projektovanju i sl. Putin je naveo imena. Na Severnom Kavkazu region kontroliše porodica tamošnjeg generalnog direktora Magomeda Kaitova. Građani deo plaćaju kroz “jednodnevne firme” i taj novac ide porodici. Direktor Tjumen energo Jevgenij Krjučkov radi preko porodičnih firmi koje dobijaju glavne poslove, a od ostvarenog profita su kupili nekretnine u inostranstvu i razvijaju porodične hotelske lance. Generalni direktor Uralske distribucije je i osnivač pet komercijalnih kompanija koje opslužuju energetski sektor regiona. Rođaci Nikitina godišnje obrću dve milijarde rubalja. Rođaci Alekseja Sanikova, rukovodioca Moskovskog regionalnog holdinga, preko desetak kompanija prebacuju novac u inostranstvo. Slične sheme se primenjuju u Brjanjskoj, Belgorodskoj, Kurskoj, Orlovskoj, Ivanovskoj i Smoljenskoj oblasti. Iz tih oblasti prebačeno je na ofšor firme više od 25 milijardi rubalja.

„Ako želimo da stvorimo normalnu investicionu klimu, ne može se više trpeti postojanje ofšor shema u infrastrukturnim granama“, rekao je Putin i dodao da nije zakonom zabranjeno da neko čuva svoj profit u inostranstvu, ali ako je pre toga državi platio porez. Odliv novca preko ofšor firmi iz obrtnih sredstava je nedopustiv.

„Sa ofšor nasleđem divlje privatizacije se mora završiti. Ako to ne učinimo, ni o kakvoj poslovnoj klimi u zemlji i poverenju prema nama ne može biti ni reči“, rekao je ljutito Putin.

Izlazak iz “ofšor-senke” je prioritetan zadatak u narednom periodu.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga