Putari NIBENS prekinuli protest

Bankarima dat rok da se do ponedeljka usaglase o sudbini tih firmi.

27. jul 2011

Radnici putarskih preduzeća „Nibens grupe“ prekinuli su danas blokadu radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10 kod Srbobrana posle sastnaka u Vladi Srbije u Beogradu na kome je bankarima dat rok da se do ponedeljka usaglase o sudbini tih firmi.

Predsednik sindikata „Bačkaputa“ Đuro Trivunović kazao je da je deonica Koridora 10 u izgradnji kod Srbobrana, od 81. do 91. kilometra računajući od mađarske granice prema Novom Sadu, odblokirana u 15 časova, kao i asfaltna baza u Srbobranu.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije (SSPS) Sonja Vukanović je izjavila je da su na sastanku predstavnika vlade, resornog ministarstva, Agencije za privatizaciju i NIBENS, bankari zatražili da pitanje opstanka preduzeća „Vranje“, „Niš“, „Kragujevac“, „Beograd“, „Bačkaput“ i „Partizanski put“ bude rešeno u „paketu“, a ne pojedinačno.

Čelnica PSSS navela je da je Agenciji za privatizaciju, takođe, dat rok – do utorka, do kada treba da budu preispitane nezavršene privatizacije preduzeća „Beograd“, Bačkaput“ i „Partizanski put“.

Banke kao najveći poverioci putara „Nibens grupe“ potražuju između 110 i 130 miliona evra. Nezadovoljni putari su u utorak počeli blokadu radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10. Premijer Srbije Mirko Cvetković je tokom sastanka sa predstavnicima putara u utorak predložio da se sačeka da se 14 banaka usaglase oko rešavanja problema „Nibens grupe“ kao celine. Premijer Cvetković je izrazio očekivanje da će dogovor biti postignut tokom ove nedelje, kako bi bili odblokirani računi preduzeća „Vranje“, „Niš“, „Kragujevac“, „Beograd“, „Bačkaput“ i „Partizanski put“. Cvetković je istakao da su trenutno, prema njegovim informacijama, banke usaglasile 90 do 95 odsto predloga za rešavanje problema i dodao da država ne može da naređuje bankama.

„Trenutna situacija je u dvorištu banaka, a ne na Vladi, jer banke vode glavne reč u rukovođenju i viziji kako rešiti problem“, naglasio je premijer. Premijer je napomenuo da će posle dogovora banaka postojati mogućnost da bude odblokira makar deo sistema i da preko njega počnu isplate radnicima. Putari „Nibens grupe“ traže od vlade da naloži Agenciji za privatizaciju da ispita sporne privatizacije kao i da preduzećima budu odblokirani računi, isplate zaostale zarade i bude im omogućeno da rade. Radnici traže od Vlade Srbije da obezbediti da banke, čija potraživanja iznose više od 70 odsto vrednosti kapitala njihovih preduzeća, preuzmu putarske firme „Nibens grupe“ kao novi vlasnici i obezbede sredstva za rad ili da se sprovede postupak reorganizacije te grupe. Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đurašković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz „Nibens grupe“, uhapšeni su u maju pod sumnjom da su od 2007. do 2010. izvlačili novac iz kruševačke fabrike maziva FAM preko drugih firmi koje su u Đuraškovićevom vlasništvu. Šteta naneta FAM iznosi više od 32 miliona evra.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga