Pušten u rad novi separator sekundarnog otpada

Na Gradskoj deponiji u Novom Sadu danas je pušten u rad novi separator za prikupljanje sekundarnog otpada, koji će omoćiti gradu da mesečnu zaradu od prodaje otpada poveća na 30 miliona dinara

25. maj 2011

Na Gradskoj deponiji u Novom Sadu danas je pušten u rad novi separator za prikupljanje sekundarnog otpada, za čiju nabavku je iz gradskog budžeta izdvojeno 54,53 miliona dinara.
Puštanjem u rad linije za sekundarnu separaciju otpada sa rotacionim sitom i trgačem kesa stvoreni su uslovi za veće izdvajanje plastične ambalaže, papira, kartona, stakla i metala, odnosno oko 20 tona otpada na sat.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je da je grad do sada mesečno zarađivao pet miliona dinara od prodaje sekundarnog otpada, a da će puštanjem u rad modernijeg separatora mesečna zarada biti povećana na 30 miliona.
Na Gradskoj deponiji danas je počela i izgradnja nove reciklažne hale u kojoj će biti instaliran još jedan separator sekundarnog otpada, čijim stavljanjem u funkciju će biti stvoreni uslovi da sav komunalni otpad iz Novog Sada prođe kroz trake separatora.
Ministarstvo za zaštitu životne sredine, rudarstvo i prostorno planiranje u okviru akcije „Očistimo Srbiju“ doniralo je Novom Sadu 30 miliona dinara za taj projekat, a predviđeno je da iz gradskog budžeta bude izdvojen isti iznos.
Generalni direktor JKP “Cištoća” Dalibor Novaković rekao je će da će nova reciklažna hala biti izgrađena za četiri do pet mesci i da će u njoj, kao i na novom separatoru, biti zaposleno 28 radnika u dve smene.
Igor Pavličić i direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Srbije Željka Jurakić ranije danas otpisali su i ugovor o prvoj fazi sanacije gradske deponije. Za te svrhe Fond je obezbedio 44,67 miliona dinara, a ukupna vrednost projekta iznosi oko 467 miliona.
Ministar za životnu sredinu Oliver Dulić ocenio je da je Novi Sad prvi grad u Srbiji u kojem će sav komunalni otpad proći kroz trake za sekundarnu separaciju i da to predstavlja najbolji primer da se reciklaža isplati.
“Gradska deponija u Novom Sadu danas bi bila pretrpana da grad nije stavio u funkciju linije za separaciju. Zahvaljujući tome, grad za samo dva meseca može u potpunosti da isplati uložen novac za nabavku opreme”, rekao je Dulić.
Uz napomenu da ostvareni prihod omogućuje i otvaranje novih radnih mesta, on je podsetio da je cilj Ministarstva da u takozvanoj zelenoj ekonomiji u Srbiji posao dobije 10.000 ljudi, što je jednako broju zaposlenih u kompaniji Fijat.
“Mi hoćemo da nastavimo da finansijski pomažemo gradovima u Srbiji ovakve i slične projekte, a baš danas nam je stigao zanimljiv predlog da u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina (SPENS) budu postavljeni solarni paneli”, rekao je Dulić.
Prema njegovim rečima, godišnja potrošnja energije SPENS košta 170 miliona dinara, a instaliranjem solarnih panela ova investicija bi se isplatila za samo nekoliko meseci.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga