- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pušenje većinom u zemljama u razvoju i raste među ženama

Nove procene otkrivaju veličinu svetske potrošnje duvana čija upotreba je sada većinom u zemljama u razvoju, a utvrđeno je i da pušenje duvana svuda raste među ženama.

Studija sprovedena u 16 zemalja koje zajedno imaju više od tri milijarde stanovnika, pokazuje da duvan puši 48,6 odsto muškaraca i 11,3 odsto žena.

Broj pušača je u tim zemljama procenjen na 661 milion, a još 247 miliona uživa duvan bez dima (žvakanje, ušmrkavanje) – kažu autori studije objavljene u britanskom medicinskom časopisu „Lanset“ (The Lancet).

Studija je obuhvatila podatke o ljudima starijim od 15 godina iz 16 zemalja (Bangladeš, Brazil, Kina, Egipat, Indija, Meksiko, Filipini, Poljska, Velika Britanija, Rusija, Tajland, Turska, Ukrajina, Urugvaj, Vijetnam i SAD) od 2008. do 2010. godine.

Sa oko 301 miliona korisnika duvana, Kina ih ima više nego bilo koja druga zemlja, a sledi Indija sa skoro 275 miliona uživalaca, navodi se u studiji koju je predvodio Gari Đovino (Gary Giovino) sa Univerziteta u Bafalu u američkoj državi Njujork.

Većina korisnika duvana puši industrijske cigarete (64 odsto), dok je upotreba duvana bez dima, za žvakanje, posebno česta u Indiji (206 miliona korisnika) i u Bangladešu.

Oko 52 odsto karcinoma usne duplje u Indiji se pripisuje duvanu, ukazuju autori.

U siromašnim zemljama, od 9.100 dolara od poreza na duvan, samo jedan dolar se daje za suzbijanje pušenja.

Mada je istraživanjem potvrđeno da duvan većinom puše muškarci, ustanovljeno je i da učestalost pušenja duvana među ženama varira 0,5 odsto u Egiptu do 24,4 odsto u Poljskoj. U Velikoj Britaniji duvan puši 21 odsto žena, a u SAD 16 odsto.

Bez obzira na raznolikost tih procenata, autori studije ukazuju da žene prednjače po tome što sve više puše duvan, i što počinju ranije nego muškarci.

Suprotno rasprostranjenosti pušenja koja je veća u siromašnim zemljama, smrtnost od pušenja duvana je veća u bogatim: 18 odsto smrtnih slučajeva se u bogatim zemljama pripisuje duvanu, 11 odsto u srednje razvijenim zemljama, a svega četiri odsto u zemljama sa niskim prihodima.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, prenetoj u studiji, duvan godišnje ubije šest miliona ljudi u svetu.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!