Pupovac: Sa Vučićem imam odnose kakvi su mogući i potrebni

"Nema potrebe za tim da nas neko iz Beograda mentorira, a još manje da nas neko za to optužuje kao što to čine neki iz Zagreba"

13. avg 2020

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) iz Hrvatske Milorad Pupovac izjavio je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima „odnose kakvi su mogući i potrebni“.

„To je rezultiralo različitim oblicima pomoći srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a nadam se će rezultirati i novim koracima u odnosima između Srbije i Hrvatske“, rekao je Pupovac na novi broj beogradskog Nedeljnika.

Govoreći o napisima u srpskim tabloidima, on je rekao da ih je „bolje ne čitati“. „Oni ne stvaraju prostor za slobodnu i otvorenu političku raspravu koja je potrebna u odnosima između Srbije i Hrvatske, kao i odnosima među samim Srbima, bili oni izvan Srbije ili u Srbiji. Za to je potrebna drugačija medijska odgovornost, drugačija medijska pismenost“, naveo je Pupovac.

On je, na pitanje treba li Srbi u Hrvatskoj da donose samostalne odluke ili u dogovoru sa Beogradom, rekao da „nema potrebe za tim da nas neko iz Beograda mentorira, a još manje da nas neko za to optužuje kao što to čine neki iz Zagreba“.

„Isto tako nema potrebe da nas neko iz Zagreba patronizira i da se neko iz Beograda boji da će se to dogoditi. Tri decenije gradimo politiku graditelja mostova između Zagreba i Beograda a ne rušitelja tih mostova“, rekao je Pupovac.

Kako je naglasio, za to je potrebna kako vlastita glava tako i uvo „Zagreba i Beograda“.

On je rekao i da se nisu pokajali što je potpredsednik SDSS i poslanik Hrvatskog sabora Boris Milošević 5. avgusta otišao na obeležavanje „Oluje“ u Kninu.

„Samo smo uvereniji da je podneo veliku žrtvu za to da se ono što se nije dogodilo u proteklih 25 godina dogodi pred njim: da obeležavanje ’Oluje’ ne bude izvor za nove strahove i proizvođenje netolerancije prema Srbima, da se iskaže empatija za srpsko stradanje, da se osude zločini počinjeni prema njima i da se pozove na njihov ravnopravan i dostojanstven život te da se svi koji to žele pozovu da žive u Hrvatskoj„, naveo je Pupovac.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga