Puno nedostataka u Nacrtu zakona o restituciji

Nacrt zakona o restituciji pati od velikog broja nedostataka, a 1945. godina, koja je označena kao početna za vraćanje imovine, nije „pravična”

29. avg 2011

Zamenica vojvođanskog ombudsmana Eva Vukašinović izjavila je da u Nacrtu zakona o restituciji postoje veliki nedostaci kao i da 1945. godina, koja je označena kao početna za vraćanje imovine, „nije pravična“. Ona je, na okruglom stolu u Skupštini Novog Sada, kazala da je Jevrejima i pripadnicima drugih manjinskih nacionalnih zajednica imovina oduzimana i pre 1945, tokom Drugog svetskog rata.

Prema njenim rečima, u predloženom zakonskom rešenju „gotovo da nema nijednog člana na koji ne može da se iskaže kritika“.

Eva Vukašinović je istakla da postoje veliki nedostaci u procesnom delu zakona, kojima se propisuje postupak i ocenila da će uz takve procedure biti veoma teško izdati predviđene obveznice, „a kamoli izvesti naturalnu restituciju“. Sekretar Udruženja poljoprivredne industrije Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin ocenio je da uz postojeći Predlog zakona Srbiji preti „tajkunizacija“ poljoprivrednog zemljišta.

On je ocenio da umesto „tajkunizacije“, Srbija u poljoprivredi treba da doživi „farmerizaciju“. „Ne treba nam princip da imamo mali broj velikih zemljoposednika, umesto velikog broja malih zemljoposednika“, kazao je Bugarin.

Pravni ekspert Dragomir Jankov naveo je da je moguće da će se nakon primene zakona o restituciji u Vojvodini pojaviti latifundije.

„A na granicama tih latifundija, u vojvođanskim selima živeće besposleni bezemljaši“, ocenio je Jankov.

Predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić ocenio je da je rok za javnu raspravu o Nacrtu zakona o restituciji suviše kratak i ocenio da to u stvari i nije suštinska javna rasprava, već „fingirana“. On je pozvao poslanike iz Vojvodine da u Skupštini Srbije ne glasaju za Predlog zakona o restituciji, pošto je višestruko štetan za ovu pokrajinu.

Subotić je kazao da zakonom treba urediti da sva imovina koja je pripadala pokrajini i lokalnim samoupravama pre donošenja Zakona o svojini iz 1995. godine bude vraćena pokrajini i opštinama i gradovima.

Okrugli sto organizovala je nevladina organizacija Vojvođanski klub.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga