Pulicerova nagrada za „Panamska dokumenta“

Priče iz međunarodnog projekta „Panamska dokumenta“ nagrađene su Pulicerovom nagradom za analitičko izveštavanje. U projektu je učestvovao i KRIK koji je analizirao dokumenta u vezi sa Srbijom

11. apr 2017

Univerzitet Kolumbija juče je objavio da su Pulicerovu nagradu za analitičko izveštavanje zasnovano na saradnji velikog broja novinara širom sveta dobili Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), MekKleči (McClatchy) i Majami Herald za priče iz projekta „Panamska dokumenta“.

„Ova čast je potvrda timskog rada naših zaposlenih i naših partnera ovde u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i širom sveta“, rekao je Džerard Rajl, direktor ICIJ-a i dodao da je počastvovan što je Pulicerov odbor prepoznao revolucionarna otkrića i uticaj koji je ovaj projekat postigao širom sveta.

U projektu „Panamska dokumenta“ nastalom na osnovu jedanaest i po miliona dokumenata procurelih iz agencije za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“ učestvovalo je više od 100 novinarskih organizacija širom sveta i oko 300 novinara. Istraživanje je razotkrilo ofšor kompanije povezane sa više od 140 političara u više od 50 država širom sveta, a dovelo je i do ostavki jednog španskog ministra i islandskog premijera.

Analizirajući dokumenta koja se odnose na Srbiju, novinari KRIK-a otkrili su nekoliko poznatih imena koja su koristila usluge ove agencije.

Među njima su biznismen Vladimir Delić koji je porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kontroverzni srpski biznismen Igor Sabo koji je više od decenije umešan u finansijski kriminal, biznismeni Zoran Drakulić i Vuk Hamović, kao Slobodan Anđić, kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

KRIK je otkrio da su usluge agencije „Mossack Fonseca“ koristili i Srđan Šaper, jedan od važnijih „igrača“ u oglašavanju u Srbiji i Miodrag Kostić, jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

(Milica Vojinović, KRIK)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga