Pulicer Gardijanu i Vašington postu za aferu Snouden

Pulicerova nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada u oblasti novinarstva, a ovi listovi su je dobili u kategoriji "javni servis"

15. apr 2014

Pulicerova nagrada dodeljena je danas dnevnim listovima Gardijan i Vašington post (Guardian, Washington Post) koji su objavili otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o obimnom američkom programu špijuniranja.

Pulicerova nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada u oblasti novinarstva, a ovi listovi su je dobili u kategoriji „javni servis“.

Žiri za Pulicervu nagradu opredelio se da nagradi listove, a ne novinare koji su pisali članke, saopštivši da oni predstavljaju „primer javnog servisa vrednog pohvale za neki list ili informacioni vebsajt“.

Pulicerova nagrada za udarne vesti dodeljena je listu Boston Gloub (Globe) zbog izveštavanja o bombaškom napadu za vreme Bostonskog maratona.

Nagrađeni članci o programu špijuniranja NSA otkrili su javnosti dokumente koje je sakupljao Snouden a koji su pokazali da je američka vlada sakupljala informacije o milionima telefonskih poziva i imejlova Amerikanaca pozivajući se na svoju interpretaciju zakona usvojenih posle terorističkih napada u SAD 11. septembra.

Ta oktrića su pokrenula veliku debatu unutar SAD o pitanjima privatnosti građana u odnosu na njihovu bezbednosti i naveli su američkog predsednika Baraka Obamu da uvede ograničenja državnim agencijama po pitanju nadzora.

Otrkića su dovela u nepriliku američku vladu i zategla njene odnose sa saveznicima koji su bili ogorčeni kad su otkrili da je Vašington snimao čak i privatne razgovore nekih njihovih vođa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga