Puhovski: Odnos konzervativne i liberalne Hrvatske 2:1

Politički analitičari uglavnom u svojim komentarima ističu da su rezultati pokazali da je hrvatsko društvo pretežno konzervativno orijentisano i da je ustavna zabrana gej brakova očekivana

02. dec 2013

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je danas da rezultati referenduma o braku pokazuju da je Hrvatska u odnosu 2:1 podeljena između katoličko-konzervativne i liberalno-leve opcije.

Na nedeljnom referendumu, 65,87 odsto građana podržalo je unošenje u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene, dok ih je 33,51 odsto bilo protiv. Pravo glasa imalo je 3,8 miliona birača, ali je na birališta izašlo svega njih oko 38 odsto.

Puhovski je u izjavi za agenciju Beta rekao da su rezultati referenduma o braku očekivani, jer se takav odnos konzervativnih i liberalnih snaga u zemlji stalno pokazivao.

„Rezultati su očekivani i pokazuju da je Hrvatska u odnosu 2:1 podeljena između katoličko-konzervativne i liberalno-leve“, ukazao je Puhovski.

On je dodao da se pokazala i geografska podela na liberalniji sever i zapad, te konzervativniji istok i jug. Ocenio je, međutim, da to ne znači jačanje konzervativnosti u zemlji budući da se takav odnos snaga u Hrvatskoj i ranije pokazivao.

Prema njegovom mišljenju, rezultatima referenduma, odnosno unošenjem u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene ništa se faktički neće promeniti, jer takva odredba već postoji u zakonu.

Politički analitičari uglavnom u svojim komentarima ističu da su rezultati pokazali da je hrvatsko društvo pretežno konzervativno orijentisano i da je ustavna zabrana gej brakova očekivana.

Dekan Fakulteta političkih nauka Nenad Zakošek ocenio je da će se rezultati referenduma odraziti i na političku scenu, jer će opoziciona Hrvatska demokratska zajednica pokušati da iskoristi referendum da dovede u pitanje legitimnost vlade, ali da sumnja da će u tome uspeti s obzirom na slab odziv (38 odsto).

Iako aktivisti civilnog društva upozoravaju da bi konzervativna inicijativa „U ime obitelji“ koja je i inicirala referendum o braku mogla da krene i s nekim drugim pitanjima, poput zabrane abortusa, Zakošek je za Novi list ocenio da se to neće dogoditi.

„I inicijativa i Crkva su zapravo ovim referendumom iskazale kukavički stav. Podstakli su referendum za koji su znali da će uspeti da mobiliše deo građana, a koji opet neće biti previše kontroverzan. Neka radikalnija pitanja, poput abortusa, mogla bi dovesti do mnogo veće borbe“, ocenio je Zakošek.

On je naglasio da ovaj referendum neće imati uticaj na spoljno-politički položaj Hrvatske, jer neka slična rešenja imaju i druge članice EU, ali da bi veći problem mogao da bude mogući referendum o smanjenju prava nacionalnih manjina, u javnosti nazvan referendum o zabrani ćirilice.

Referendum o braku je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa „U ime obitelji“, uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga